вторник, 9 юли 2024 г.

 Пиле "Pomodoro" или пиле с домати





Адаптирано от тук


Продукти за 3 порции: 


Калории в 1 порция: 406 kcal

 

600 г. пилешко филе 

 

1 ч. л. чесън на прах

1 ч. л. лук на прах

1/2 ч. л. пушен червен пипер по желание

1/2 ч. л. сух риган

сол и черен пипер на вкус

25 мл. зехтин или олио

 

За соса Помодоро:

 

20 мл. зехтин

1 голяма глава лук - 100 г. 

8 скилидки чесън - 30 г.

250 г. чери домати нарязани на половинки или домати нарязани на кубчета

1/3 ч. л. едро смляно чили по желание

1 ч. л. сух риган

1 ч. л. сух босилек

100 мл. бяло вино или зеленчуков бульон

сол и черен пипер на вкус

 

магданоз или пресен босилек за поръсване



В купичка се смесват сухите съставки (сол, черен пипер, лук и чесън на прах, пушен червен пипер, сух риган) и половината зехтин и се разбъркват добре. Пилешкото месо се намазва равномерно с подправките.

Голям тиган се загрява на среден огън. Сипва се останалата мазнина и пилешките филета се готвят 4-5 минути от всяка страна. 
















Изваждат се в чиния.

В същия тиган се сипва 20 мл. мазнина. Прибавят се нарязаните на ситно лук и чесън и се готвят 5-6 минути, докато лукът стане прозрачен. Добавят се сухите съставки (босилек, риган, едро смляно чили) 


и се бърка за минута, докато освободят аромата си.

Прибавят се нарязаните домати и бялото вино(бульонът). Сосът се подправя със сол и черен пипер и се вари 5-6 минути. 




Пилето се връща в тигана, покрива се със сос и се готви още 2-3 минути.



Сервира се с гарнитура от варен ориз или паста орзо и се поръсва с накълцан магданоз или босилек.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Шоколадов мус    с аквафаба   Аквафаба от латинското aqua ( вода ) и   faba ( боб ) е вискозна течност , в която са варени и съхр...