Пиле
"Pomodoro" или пиле с домати
Адаптирано от тук
Продукти за 3 порции:
Калории в 1 порция: 406 kcal
600 г. пилешко филе
1 ч. л. чесън на прах
1 ч. л. лук на прах
1/2 ч. л. пушен червен пипер по желание
1/2 ч. л. сух риган
сол и черен пипер на вкус
25 мл. зехтин или олио
За соса Помодоро:
20 мл. зехтин
1 голяма глава лук - 100 г.
8 скилидки чесън - 30 г.
250 г. чери домати нарязани на половинки или домати нарязани на
кубчета
1/3 ч. л. едро смляно чили по желание
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. сух босилек
100 мл. бяло вино или зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус
магданоз или пресен босилек за поръсване
В купичка се смесват сухите съставки (сол, черен пипер, лук и
чесън на прах, пушен червен пипер, сух риган) и половината зехтин и се
разбъркват добре. Пилешкото месо се намазва равномерно с подправките.
Голям тиган се загрява на среден огън. Сипва се останалата мазнина и пилешките филета се готвят 4-5 минути от всяка страна.
Изваждат се в чиния.
В същия тиган се сипва 20 мл. мазнина. Прибавят се нарязаните на ситно лук и чесън и се готвят 5-6 минути, докато лукът стане прозрачен. Добавят се сухите съставки (босилек, риган, едро смляно чили)
Прибавят се нарязаните домати и бялото вино(бульонът). Сосът се подправя със сол и черен пипер и се вари 5-6 минути.
Сервира се с гарнитура от варен ориз или паста орзо и се поръсва с накълцан магданоз или босилек.
Няма коментари:
Публикуване на коментар