събота, 19 септември 2015 г.

Турски сиропиран сладкиш "Шамбали"

























Продукти за 12 парчета:


За тестото:


400 г. кисело мляко
175 г. захар
300 г. грис
230 г. брашно
1 пакетче бакпулвер - 10 г.
1 пакетче ванилена захар - 10 г. 

За сиропа:


525 г. захар
600 мл. вода
сокът на 1/2 лимон
кората на 1 лимон (само жълтата част)

12 сурови бадема



Първо се приготвя сиропът като водата, захарта и лимоновият сок се сипват в тенджера и сместа се слага на котлона да заври.  Добавя се лимоновата кора и сиропът се вари 5-6 минути. Сваля се от огъня, оставя се да се охлади напълно,



след което лимоновите корички се отстраняват. 
Киселото мляко и захарта се смесват в купа и се разбъркват с телена бъркалка.



Прибавят се сухите съставки (грис, брашно, бакпулвер и ванилия) и всичко се разбърква до хомогенизиране.




Сместа се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно правоъгълна тава с размери 20х30 см. и се заглажда.



С нож се правят леки разрези, като се оформят квадратни парчета. В центъра на всяко парче се слага по 1 суров бадем, като се притиска леко.



Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор 25-30 минути до златисто.



Горещият сладкиш се залива с изстиналият сироп лъжица по лъжица, за да попие навсякъде.  

Консумира се добре охладен! 


Да Ви е сладко!












Няма коментари:

Публикуване на коментар

Гарнитура от задушени зеленчуци Продукти:   200 г. листа кейл (зелени и лилави) 1 глава жълт лук  1 глава червен лук 4 скилидки ...