Супа от червена леща, картофи и хрупкав бекон
Продукти:
300 г. червена леща
150 г. картофи
100 г. бекон на ленти
3 скилидки чесън
1 глава кромид лук или 1
стрък праз
50 - 60 г. моркови,
нарязани на кубчета
50 мл. олио
1/2 ч. л. червен пипер
1 ч. л. доматено пюре
1/2 ч. л. чубрица
1/4 ч. л. мащерка
сол на вкус
В дълбок съд се
сгорещява мазнината. Прибавя се беконът, нарязан на тънки лентички,
запържва се до златисто
и се изважда в чиния.
В останалата мазнина се
задушават на слаб огън нарязаните на кубчета лук (праз), картоф и морков,
докато поомекнат ( около 10 минути ).
Добавят се нарязаният на
филийки чесън, чубрицата и мащерката
Прибавя се червеният
пипер и зеленчуците се заливат с 1,5 литра гореща вода. Слага се почистената и
измита леща. Ястието се вари 30 минути, като се разбърква от време на време, а
пяната се обира. Добавя се доматеното пюре, предварително размито в малко топла
вода. Накрая се прибавя запърженият до златисто бекон, разбърква се, разпределя
се в чинии и се поднася.
Няма коментари:
Публикуване на коментар