вторник, 19 юли 2016 г.

































Продукти за блата:

5 яйца
120 г. захар
100 г. брашно
50 г. течно краве масло

За крема:

250 г. сирене Маскарпоне
80 г. захар
300 г. разбита на твърд сняг сладкарска сметана
2 пакетчета ванилия

За сиропа:

100 мл. вода
50 г. захар

250 г. сладко от малини

100 г. бита сметана за измазване

За розовата сметана:

200 г. течна сладкарска сметана
150 г. сладко от малини


За блатът яйцата се смесват със захарта и се разбиват с миксер до побеляване (сместа трябва да утрои обема си).



Добавят се течното краве масло и пресятото брашно на порции и сместа се разбърква внимателно с шпатула до хомогенност. 



Правоъгълна тава (тавата на фурната) се застила с хартия за печене. Сипва се тестото и се разстила равномерно.



Пече се в предварително подгрята на 170 градуса фурна около 20 минути.



Блатът се оставя да се охлади и се реже на 3 или 4 ленти по дължина ( в зависимост колко висока искаме да ни е тортата).



Захарният сироп се приготвя като водата и захарта се сипват в метална купичка и сместа се вари около 5 минути на слаб огън. 




За крема с миксер се разбиват сиренето Маскарпоне, захарта и ванилията.



Отделно сметаната се разбива на твърд сняг. Към Маскарпонето се прибавя сметаната и всичко се разбърква с шпатула.




Лентите изрязани от блата се сиропират.
Намазват се с крема и тук-там се слага по 1 ч. л. от малиновото сладко.



Едната от тях се завива на руло и се слага изправена в подходяща тортена чиния.



След това около него се завива и втората намазана с крем лента и т.н.



Така оформената торта се измазва отгоре и отстрани с бита сметана



и се слага в хладилник, докато се приготви кремът за декориране. 
Сметаната се разбива на твърд сняг. Сладкото от малини се сипва в метална купичка и се загрява на умерен огън докато се втечни. След това се претрива през цедка, за да се отстранят семките



и се оставя да се охлади. Сметаната и сладкото се смесват



и се разбъркват с шпатула, докато се получи приятен розов крем, който се напълва в пош и с него се оформят розички.
Тортата се охлажда за няколко часа и е готова за консумация. 




2 коментара: