сряда, 13 юли 2016 г.























Адаптирано от Тук 

Продукти за 4-6 порции:


2 тиквички ~ 600 г. - измити и небелени

За плънката:


400 г. спанак
1 малка глава кромид лук ~ 50 г.
30 мл. зехтин
200 г. сирене Рикота
200 г. бяло саламурено сирене
100 г. Моцарела
2 яйца
3 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус

За доматеният сос:


500 г. добре узрели домати
30 мл. зехтин
1 с. л. доматено пюре
1 ч. л. захар
2 ч. л. сух риган
1 глава кромид лук ~ 100 г. 
сол и черен пипер на вкус

150 г. Моцарела за поръсване






Тиквичките се режат на дълги ленти с дебелина около 5 мм. с помощта на белачка за зеленчуци. 



В зехтинът и 1 с. л. вода се задушават нарязаният на ситно кромид лук и почистеният от дръжките и измит спанак. Подправя се със сол и черен пипер



и се готви докато водата се изпари напълно. Сместа се оставя да се охлади добре.
В купа се смесват сиренето Рикота и бялото саламурено сирене и се намачкват с вилица. Прибавят се нарязаната на кубчета Моцарела, яйцата, и счуканият чесън. Накрая се сипва спанакът и всичко се разбърква.



За доматеният сос в зехтина се запържва нарязаните на ситно кромид лук и се готви 3-4 минути. Добавят обелените, почистени от семките и нарязани на кубчета домати. Прибавят се доматеното пюре, захарта, риганът, сол и черен пипер  на вкус и сосът се оставя да къкри на слаб огън около 10 минути. 
В плитка тавичка с размери 25х18 см. се сипва 1/2 от доматеният сос. 



Върху дъска се слагат по две лентички от тиквичка една върху друга и в по-широкият край се сипват по 1-2 с. л. от плънката.







Завива се на руло и се подрежда върху соса с отвора нагоре. Така се процедира с останалите тиквички и плънка.




Отгоре се сипва останалата половина от доматеният сос и се поръсва с накъсаната на малки парченца Моцарела.





Ястието се пече в предварително подгрята  на 200 градуса с вентилатор фурна около 30 минути до получаване на апетитен златист загар. 



Сервира се топло с чаша добре охладено бяло вино.




2 коментара:

  1. Чудесно ястие! Дали ще се получи, ако не сложа яйца?

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Краси! Смятам че и без яйца ще се получи добре! Могат да се използват и други видове сирена според предпочитанията!

    ОтговорИзтриване