Шоколадови мъфини с
рикота и малиново-сметанова глазура
Продукти за 12 броя:
За кексовото тесто:
100 г. натурален шоколад
30 г. краве масло
200 г. брашно
100 г. захар
5 г. бакпулвер
2 г. хлебна сода
щипка сол
15 г. натурално какао
2 яйца
200 мл. прясно мляко
50 г. нарязан на малки парченца натурален шоколад или шоколадов чипс
За чийзкрема:
250 г. сирене Рикота
1 яйце
30 г. захар
2 пакетчета ванилия
20 г. пшенично или царевично нишесте
За малиново-сметановата глазура:
150 г. пресни малини
150 г. течна сладкарска сметана
120 г. сирене Рикота
30 г. пудра захар
За гарниране:
пресни малини
Маслото и шоколадът се смесват в стъклена купа, загряват се в микровълнова фурна за 30-35 секунди и се разбъркват докато се стопят напълно.
В друга купа се смесват пресятото брашно с бакпулвера, какаото, захарта, солта, хлебната сода и нарязаният на кубчета шоколад.
Яйцата се разбиват с прясното мляко и към тях се добавят разтопения шоколад
и сухите съставки на порции
и всичко се разбърква добре с телена бъркалка.
Кексовото тесто се разпределя в тава за мъфини с 12 големи гнезда.
Отгоре се сипва чийзкремът,
които се приготвя като всички съставки за него се смесват и се разбъркват до хомогенност.
Мъфините се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор около 30 минути. Оставят се да се охладят.
За малиново-сметановата глазура всички съставки се смесват в блендер и се разбиват около минута до получаването на гъст крем с приятен розов цвят.
Глазурата се разпределя с лъжичка върху кексчетата, които отгоре се гарнират с пресни малини и парченца шоколад.
Няма коментари:
Публикуване на коментар