четвъртък, 7 юли 2016 г.

Шоколадови мъфини с рикота и малиново-сметанова глазура

















Продукти за 12 броя:  


За кексовото тесто:

100 г. натурален шоколад
30 г. краве масло
200 г. брашно
100 г. захар
5 г. бакпулвер
2 г. хлебна сода
щипка сол
15 г. натурално какао
2 яйца
200 мл. прясно мляко
50 г. нарязан на малки парченца натурален шоколад или шоколадов чипс

За чийзкрема:

250 г. сирене Рикота
1 яйце
30 г.  захар
2 пакетчета ванилия
20 г. пшенично или царевично нишесте

За малиново-сметановата глазура:

150 г. пресни малини
150 г. течна сладкарска сметана
120 г. сирене Рикота
30 г. пудра захар

За гарниране:

 пресни малини 
шоколад





Маслото и шоколадът се смесват в стъклена купа, загряват се в микровълнова фурна за 30-35 секунди и се разбъркват докато се стопят напълно.



В друга купа се смесват пресятото брашно с бакпулвера, какаото, захарта, солта, хлебната сода и нарязаният на кубчета шоколад.   



Яйцата се разбиват с прясното мляко и към тях се добавят разтопения шоколад 



и сухите съставки на порции



и всичко се разбърква добре с телена бъркалка. 
Кексовото тесто се разпределя в тава за мъфини с 12 големи гнезда.



Отгоре се сипва чийзкремът,



които се приготвя като всички съставки за него се смесват и се разбъркват до хомогенност. 
Мъфините се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор около 30 минути. Оставят се да се охладят.



За малиново-сметановата глазура всички съставки се смесват в блендер и се разбиват около минута до получаването на гъст крем с приятен розов цвят.
Глазурата се разпределя с лъжичка върху кексчетата, които отгоре се гарнират с пресни малини и парченца шоколад. 







Няма коментари:

Публикуване на коментар