Продукти:
250 г. захар
125 г. меко краве масло
40 мл. олио
2 големи яйца + 1 жълтък
165 г. брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сол
25 г. пшенично или царевично
нишесте
30 мл. прясно мляко
60 мл. сладкарска сметана,
разбита на твърд сняг
настърганата кора на 1 лимон
прясно изцеден лимонов сок ~ 100 мл.
настърганата кора на 1 лимон
прясно изцеден лимонов сок ~ 100 мл.
За глазурата:
50 г. пудра захар
3-4 ч. л. лимонов сок
Настъргана лимонена кора за
поръсване
Лимонът се измива добре с
гореща вода. Настъргва се кората му и сокът му се изцежда (за да пусне повече
сок се слага в микровълновата фурна за 15 секунди).
В купата на миксера се смесват
мекото краве масло и захарта
и се разбиват 3 минути до хомогенност.
Добавят се лимоновата кора,
лимоновият сок и олиото
и всичко се разбива добре. Прибавят се яйцата и жълтъка
и разбиването продължава още 2-3 минути.
В купа се смесват пресятото
брашно с бакпулвера и солта и на порции се прибавят към влажната смес.
Сипва се
и прясното мляко и всичко се разбива за 2 минути до еднородност.
Накрая се
добавя разбитата на сняг сметана
и кексовата смес се разбърква с шпатула до
хомогенност.
Тестото се разпределя в намаслена
и набрашнена кексова форма с отвор
и се пече в предварително подгряна на 180
градуса фурна без вентилатор 45 минути.
Оставя се да се охлади напълно и се
изважда от формата в подходяща чиния.
За глазурата в дълбока купа се
слага пудрата захар и се смесва с лимоновият сок,
който се добавя на порции
докато захарта се намокри и стане леко течна.
Глазурата бързо се втвърдява,
затова веднага се разпределя върху кекса, а отгоре се поръсва с настъргана
лимонова кора.
Забележка: Кексът не бухва и е с влажна структура!
Няма коментари:
Публикуване на коментар