понеделник, 21 ноември 2016 г.

















































Адаптирано от тук


Продукти:



250 г. захар
125 г. меко краве масло
40 мл. олио
2 големи яйца + 1 жълтък
165 г. брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сол
25 г. пшенично или царевично нишесте
30 мл. прясно мляко
60 мл. сладкарска сметана, разбита на твърд сняг
настърганата кора на 1 лимон
прясно изцеден лимонов сок ~ 100 мл.


За глазурата:

50 г. пудра захар
3-4 ч. л. лимонов сок

Настъргана лимонена кора за поръсване



Лимонът се измива добре с гореща вода. Настъргва се кората му и сокът му се изцежда (за да пусне повече сок се слага в микровълновата фурна за 15 секунди).
В купата на миксера се смесват мекото краве масло и захарта



и се разбиват 3 минути до хомогенност. 
Добавят се лимоновата кора, лимоновият сок и олиото



и всичко се разбива добре. Прибавят се яйцата и жълтъка



и разбиването продължава още 2-3 минути. 
В купа се смесват пресятото брашно с бакпулвера и солта и на порции се прибавят към влажната смес.



Сипва се и прясното мляко и всичко се разбива за 2 минути до еднородност.




Накрая се добавя разбитата на сняг сметана




и кексовата смес се разбърква с шпатула до хомогенност.

Тестото се разпределя в намаслена и набрашнена кексова форма с отвор



и се пече в предварително подгряна на 180 градуса фурна без вентилатор 45 минути.




Оставя се да се охлади напълно и се изважда от формата в подходяща чиния.
За глазурата в дълбока купа се слага пудрата захар и се смесва с лимоновият сок,



който се добавя на порции докато захарта се намокри и стане леко течна.




Глазурата бързо се втвърдява, затова веднага се разпределя върху кекса, а отгоре се поръсва с настъргана лимонова кора.



























Забележка: Кексът не бухва и е с влажна структура!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...