Продукти за
тавичка с размери 25х20 см.:
3 патладжана ~ 800 г.
1 ч. л. сол
За
панировката:
50 г. брашно
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. черен пипер
2 яйца
100 г. галета
1 ч. л. чесън на прах
500 мл. доматен сок
200 г. моцарела
листенца пресен босилек
50 мл. олио
20 г. настърган пармезан за поръсване
Патладжанът
се реже на филийки с дебелина 1,5 см.,
посолява се и се оставя в гергир за 30
минути, за да се освободи от горчивия сок.
След това се измива добре и се
подсушава с домакинска хартия.
В
купа се смесват брашното, солта и черният пипер, в друга се разбиват яйцата, а
в трета се разбъркват галетата и сухият чесън.
Филийките
патладжан се потапят последователно в брашно,
яйца
и галета
и се подреждат в
тава, покрита с хартия за печене и полята с мазнината (50 мл.).
Патладжанът
се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна без вентилатор за 30
минути, като на двадесетата минута се обръща, за да се запече и от другата
страна.
Дъното
на тава се намазва с 3-4 с. л. доматен сос.
Подреждат се филийки
патладжан
и се заливат с 1/2 от доматите.
Разпределя се моцарелата, нарязана на
резени и се поръсва с накълцани листенца босилек.
Отгоре се поставят останалите
патладжани,
сипва се доматеният сос и листенца босилек.
Ястието се поръсва с
настърганият пармезан
и се запича за 25 минути на 200 градуса, до
получаване на апетитен загар.
Охлажда се за 30 минути и е готово за сервиране.
Ще се окапя. Правя нещо подобно, но без моцарела, така ще е още по-вкусно!
ОтговорИзтриване