неделя, 30 януари 2022 г.

 Пилешко с 40 скилидки чесън


Пиле "40 скилидки чесън " е класическо френско селско ястие, което се приготвя традиционно с цяло пиле, нарязано на порции. Реших да използвам пилешки бутчета, за да направя рецептата по-лесна и бърза. Използвах точно 40 скилиди чесън 😀. Резултатът е сочни и крехки пържени пилешки бутчета, поднесени с много чесън и невероятен сос! 

 

Продукти за 4 порции:

 

8 долни пилешки бутчета с кожата

20 мл. зехтин

150 мл. сухо бяло вино

250 мл. пилешки или зеленчуков бульон

40 големи скилидки чесън

3 стръка прясна мащерка, нарязана на едро

1 стрък пресен розмарин, нарязан на едро

1 дафинов лист

30 г. брашно

сол и черен пипер на вкус

25 г. краве масло

1/4 ч. л. едро смляно чили

хрупкав френски хляб за сервиране

 


Брашното се смесва със солта и черния пипер. Пилешките бутчета се овалват от всички страни в него.

В голям тиган се загрява мазнината. Добавят се пилешките бутчета и се изпържват от всички страни да златисто. 


Тиганът се сваля от огъня и се сипва виното. След това отново се връща на котлона. Готви се, докато виното се изпари наполовина. Прибавя се пилешкия (зеленчуков) бульон 


и скилидите чесън 


и течността се оставя да заври. Добавят се мащерката, розмаринът
 и дафиновият лист. 



Тиганът се похлупва и ястието се вари 35-40 минути на умерен огън, докато пилето се сготви напълно. Дафиновият лист се отстранява. Прибавят се кравето масло и едро смляното чили 


и ястието се готви още десетина минути без капак, докато се сгъсти ароматния сос. 



Сервира се веднага. Скилидките чесън се изстискват и се намазват върху хрупкавия френски хляб. 

Ястието може да бъде сервирано също с варен ориз или картофено пюре.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...