вторник, 25 януари 2022 г.

 Печена маринована сьомга със салца от манго и гарнитура от ориз










Продукти за 4 порции:

 

4 филета от сьомга без кожа

 

За маринатата:

 

30 мл. зехтин

30 мл. лимонов сок

3 скилидки чесън

настърганата кора на половин лимон

сол и черен пипер на вкус

 

За салцата:

 

1 средно голямо манго, обелено и нарязано на кубчета

1 червена чушка, нарязана на кубчета

1 средна глава червен лук, нарязан на кубчета

10 мл. лимонов сок

10 мл. зехтин

сол и черен пипер на вкус

 

За гарнитурата от ориз:

 

200 г. ориз басмати

400 мл. гореща вода или зеленчуков бульон

20 мл. зехтин

1/2 ч. л. сол

 


В тава се сипват съставките за маринатата и се разбъркват. Подреждат се парчетата сьомга и тавата се прибира в хладилника за 15-20 минути. След това рибата се обръща от противоположната страна и се маринова още 15 минути.

В касерола се слага ориза и се залива с горещата вода (бульон). Добавят се олиото и солта и оризът се вари на умерен огън около 15 минути, до готовност.

За салцата, в купа се сипват нарязаните на кубчета манго, червена чушка и червен лук. Подправят се с лимонов сок, зехтин, сол и черен пипер на вкус и се разбъркват добре.

Тиган или грил плоча се загряват добре. Намазва се с мазнина и сьомгата се изпича по 3-5 минути на страна, като се обръща внимателно, защото след мариноването месото на рибата е станало много крехко. 







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...