неделя, 23 януари 2022 г.

Яхния от деконструирани пълнени чушки с месо



Продукти:

 

500 г. смляно свинско или телешко месо

2 глави кромид лук, нарязан на полумесеци

1 голяма червена чушка, нарязана на ивички

1 голяма жълта или зелена чушка, нарязана на ивички

1 стрък целина, нарязана на ивички

2 скилидки чесън, нарязани на филийки

400 г. домати на кубчета (може и от консерва)

500 мл. зеленчуков бульон или гореща вода

1 с. л. сушен риган

1/4 ч. л. смлян кимион

5 г. червен пипер

сол и черен пипер на вкус

150 г. ориз + 300 мл. гореща вода

50 мл. олио 

накълцан магданоз за сервиране

 












Оризът се слага в касерола, залива се с 300 мл. вода и се сварява до готовност. В тенджера се загрява мазнината. Прибавя се смляното месо,


подправя се със сол и пипер и се бърка непрекъснато, докато покафенее и стане на трохи.


Изважда се в чиния и в същата мазнина се задушават нарязаните лук, двата вида пипер, целина и чесън 


за 5-6 минути. Сипват се нарязаните на кубчета домати, 


бульонът и подправките (риган, кимион, червен пипер, сол и черен пипер на вкус)


и се разбърква. Връща се месото. 


След като сместа заври се покрива с капак 


и се оставя да къкри на слаб огън около 20-25 минути. Прибавя се свареният ориз 


и се разбърква. Ястието се доварява още 5-6 минути, поръсва се с накълцан магданоз и е готово за сервиране. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...