понеделник, 24 януари 2022 г.

Кокосово къри с карфиол и нахут


Адаптирано от тук

Продукти за 4 порции:

 

600 г. карфиол, нарязан на розички

25 мл. масло от гроздови семки или слънчогледово олио

сол и бял пипер на вкус

 

За кокосовото къри:

 

1 глава червен лук, нарязан на кубчета

25 мл. растителна мазнина

4-5 скилидки чесън, нарязан на ситно

1 с. л. пресен джинджифил, накълцан

1 с. л. къри на прах

1 ч. л. едро смляно чили

400 г. нарязани на кубчета или пасирани консервирани домати 

30 мл. сок от агаве или кленов сироп

400 мл. кокосово мляко

500 г. консервиран нахут, измит и отцеден

сокът на 1 лайм

сол и пипер на вкус

 

3-4 ч. ч. варен ориз за сервиране

 


Карфиолът се разпределя в тава, покрита с хартия за печене. Подправя се със сол и бял пипер и се полива с олиото от гроздови семки. 


Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна 15-20 минути, като се разбърква от време на време.

За къри соса, в голям тиган се загрява мазнината. Сипват се лукът и чесънът и се задушават 3-4 минути. 


Добавят се кърито на прах, накълцаният джинджифил и едро смляното чили 


и се бъркат енергично 30-40 секунди, докато освободят аромата си. Сипват се доматите, 


кленовия сироп и сол на вкус и се разбъркват 2-3 минути, за да се смесят вкусовете. Прибавя се кокосовото мляко 


и сосът се оставя да къкри 6-7 минути. Добавя се отцеденият нахут 


и се разбърква. След 5-6 минути се добавя печеният карфиол 


и се разбърква отново. Ястието се залива със сока от лайм, поръсва се с накълцан магданоз


и се сервира веднага с гарнитура от варен ориз.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...