Продукти
за форма с диаметър 24 см:
За
тестото:
180 г. меко краве масло
150 г. шоколадов кувертюр
300 мл. тъмна бира Гинес
50 г. какао
200 г. кафява захар
3 яйца
200 г. заквасена сметана
10 г. ванилена захар
300 г. брашно
10 г. сода бикарбонат
щипка сол
За
крема:
300 г. маскарпоне или крема сирене
50 г. захар
1 ч. л. ванилов екстракт
Маслото и шоколадът се стапят на водна баня, като се
разбъркват от време на време и съдът се сваля от котлона. Добавят се бирата Гинес,
какаото на прах и захарта. Сместа се разбърква, докато съставките се смесят.
В купа се разбиват яйцата със заквасената сметана и
ванилията до гладка и кремообразна смес.
На порции се добавя бирено-шоколадовата смес и се
разбива с телена бъркалка. Накрая се прибавят брашното, содата бикарбонат и
солта и се разбърква енергично, докато всичко се комбинира добре.
Тортена форма с диаметър 24 см. се застила с хартия за
печене, а стените и се намазват с масло. Сместа се сипва и се заглажда.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна
без вентилатор около 1 час. Проверява се с клечка за зъби.
Сладкишът се оставя да се охлади напълно. Изважда се
от формата и се прехвърля в подходяща чиния.
За крема, маскарпонето (крема сиренето) се разбива със
захарта и ваниловият екстракт. Кремът се разпределя върху изстиналия сладкиш.
Десертът се охлажда за 1-2 часа и е готов за сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар