сряда, 7 юни 2023 г.

Шоколадова торта с бира Гинес

 


Продукти за форма с диаметър 24 см:

 

За тестото:

 

180 г. меко краве масло

150 г. шоколадов кувертюр

300 мл. тъмна бира Гинес

50 г. какао

200 г. кафява захар

3 яйца

200 г. заквасена сметана

10 г. ванилена захар

300 г. брашно

10 г. сода бикарбонат

щипка сол

 

За крема:

 

300 г. маскарпоне или крема сирене

50 г. захар

1 ч. л. ванилов екстракт

 


Маслото и шоколадът се стапят на водна баня, като се разбъркват от време на време и съдът се сваля от котлона. Добавят се бирата Гинес, какаото на прах и захарта. Сместа се разбърква, докато съставките се смесят.

В купа се разбиват яйцата със заквасената сметана и ванилията до гладка и кремообразна смес.

На порции се добавя бирено-шоколадовата смес и се разбива с телена бъркалка. Накрая се прибавят брашното, содата бикарбонат и солта и се разбърква енергично, докато всичко се комбинира добре. 

Тортена форма с диаметър 24 см. се застила с хартия за печене, а стените и се намазват с масло. Сместа се сипва и се заглажда.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор около 1 час. Проверява се с клечка за зъби. 

Сладкишът се оставя да се охлади напълно. Изважда се от формата и се прехвърля в подходяща чиния. 

За крема, маскарпонето (крема сиренето) се разбива със захарта и ваниловият екстракт. Кремът се разпределя върху изстиналия сладкиш. Десертът се охлажда за 1-2 часа и е готов за сервиране. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...