Аквафаба от латинското aqua (вода) и faba (боб) е вискозна течност, в която са варени и съхранявани боб, нахут, грах и други растения от семейство бобови.
Основно се използва аквафаба от нахут. За целта е необходимо само да се прецеди течността от консерва сварен нахут.
Продукти за 4 порции:
Калории в 1 порция: 250 kcal
180 мл. аквафаба на стайна температура
(течността от 1 консерва нахут)
2 ч. л. лимонов сок
150 г. черен шоколад – 70% какао
20 мл. кленов сироп
1 ч. л. ванилов екстракт
Шоколадът се стапя на водна баня. Добавят
се кленовият сироп и ваниловият екстракт и се разбъркват. Оставя се да се
охлади.
Течността от нахута се слага в купата на миксера заедно с прясно изцедения лимонов сок. Добавянето на лимонов сок допринася за стегнатостта на аквафабата. Водата от нахут се разбива до образуването на твърди върхове (може да отнеме до 10 минути в зависимост от мощността на миксера).
Прибавя се разтопеният шоколад
и сместа
внимателно се разбърква с шпатула. След разбъркването втвърдената аквафаба ще
намали обема си, което е нормално и леко ще се втечни.
Кремът се разпределя в 4 чашки или купички
и се охлажда поне за 1 час.