неделя, 28 юли 2024 г.

Шоколадов мус  

с аквафаба

 


Аквафаба от латинското aqua (вода) и  faba (боб) е вискозна течност, в която са варени и съхранявани боб, нахут, грах и други растения от семейство бобови.

Основно се използва аквафаба от нахут. За целта е необходимо само да се прецеди течността от консерва сварен нахут. 




Тя
 се прилага като заместител на яйца или белтъци.

Като основно правило се смята, че 3 с. л. (45 г.) аквафаба заместват 1 яйце.

 


Продукти за 4 порции:


Калории в 1 порция: 250 kcal

 

180 мл. аквафаба на стайна температура (течността от 1 консерва нахут) 

2 ч. л. лимонов сок

150 г. черен шоколад – 70% какао

20 мл. кленов сироп

1 ч. л. ванилов екстракт

 



Шоколадът се стапя на водна баня. Добавят се кленовият сироп и ваниловият екстракт и се разбъркват. Оставя се да се охлади.

Течността от нахута се слага в купата на миксера заедно с прясно изцедения лимонов сок. Добавянето на лимонов сок допринася за стегнатостта на аквафабата. Водата от нахут се разбива до образуването на твърди върхове (може да отнеме до 10 минути в зависимост от мощността на миксера). 




Прибавя се разтопеният шоколад 



и сместа внимателно се разбърква с шпатула. След разбъркването втвърдената аквафаба ще намали обема си, което е нормално и леко ще се втечни. 



Кремът се разпределя в 4 чашки или купички и се охлажда поне за 1 час. 




вторник, 9 юли 2024 г.

 Пиле "Pomodoro" или пиле с домати





Адаптирано от тук


Продукти за 3 порции: 


Калории в 1 порция: 406 kcal

 

600 г. пилешко филе 

 

1 ч. л. чесън на прах

1 ч. л. лук на прах

1/2 ч. л. пушен червен пипер по желание

1/2 ч. л. сух риган

сол и черен пипер на вкус

25 мл. зехтин или олио

 

За соса Помодоро:

 

20 мл. зехтин

1 голяма глава лук - 100 г. 

8 скилидки чесън - 30 г.

250 г. чери домати нарязани на половинки или домати нарязани на кубчета

1/3 ч. л. едро смляно чили по желание

1 ч. л. сух риган

1 ч. л. сух босилек

100 мл. бяло вино или зеленчуков бульон

сол и черен пипер на вкус

 

магданоз или пресен босилек за поръсване



В купичка се смесват сухите съставки (сол, черен пипер, лук и чесън на прах, пушен червен пипер, сух риган) и половината зехтин и се разбъркват добре. Пилешкото месо се намазва равномерно с подправките.

Голям тиган се загрява на среден огън. Сипва се останалата мазнина и пилешките филета се готвят 4-5 минути от всяка страна. 
















Изваждат се в чиния.

В същия тиган се сипва 20 мл. мазнина. Прибавят се нарязаните на ситно лук и чесън и се готвят 5-6 минути, докато лукът стане прозрачен. Добавят се сухите съставки (босилек, риган, едро смляно чили) 


и се бърка за минута, докато освободят аромата си.

Прибавят се нарязаните домати и бялото вино(бульонът). Сосът се подправя със сол и черен пипер и се вари 5-6 минути. 




Пилето се връща в тигана, покрива се със сос и се готви още 2-3 минути.



Сервира се с гарнитура от варен ориз или паста орзо и се поръсва с накълцан магданоз или босилек.


Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...