неделя, 28 юли 2024 г.

Шоколадов мус  

с аквафаба

 


Аквафаба от латинското aqua (вода) и  faba (боб) е вискозна течност, в която са варени и съхранявани боб, нахут, грах и други растения от семейство бобови.

Основно се използва аквафаба от нахут. За целта е необходимо само да се прецеди течността от консерва сварен нахут. 




Тя
 се прилага като заместител на яйца или белтъци.

Като основно правило се смята, че 3 с. л. (45 г.) аквафаба заместват 1 яйце.

 


Продукти за 4 порции:


Калории в 1 порция: 250 kcal

 

180 мл. аквафаба на стайна температура (течността от 1 консерва нахут) 

2 ч. л. лимонов сок

150 г. черен шоколад – 70% какао

20 мл. кленов сироп

1 ч. л. ванилов екстракт

 



Шоколадът се стапя на водна баня. Добавят се кленовият сироп и ваниловият екстракт и се разбъркват. Оставя се да се охлади.

Течността от нахута се слага в купата на миксера заедно с прясно изцедения лимонов сок. Добавянето на лимонов сок допринася за стегнатостта на аквафабата. Водата от нахут се разбива до образуването на твърди върхове (може да отнеме до 10 минути в зависимост от мощността на миксера). 




Прибавя се разтопеният шоколад 



и сместа внимателно се разбърква с шпатула. След разбъркването втвърдената аквафаба ще намали обема си, което е нормално и леко ще се втечни. 



Кремът се разпределя в 4 чашки или купички и се охлажда поне за 1 час. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Шоколадов мус    с аквафаба   Аквафаба от латинското aqua ( вода ) и   faba ( боб ) е вискозна течност , в която са варени и съхр...