неделя, 21 февруари 2016 г.

Венец от талиатели с моцарела и шунка, 

гарниран с грах и сметанов сос







Адаптирано от тук

Продукти:


500 г. талиатели

450 г. замразен грах
2 стръка копър
1 скилидка чесън
10 мл. олио
30 г. краве масло
1 с. л. универсална подправка

120 г. прясна моцарела (1 топка)
80 г. настърган кашкавал (пармезан)
150 г. варена шунка, нарязана на резени
40 г. краве масло

200 мл. сметана за готвене President
50 мл. прясно мляко
1 с. л. универсална подправка
 черен пипер на вкус
1/2 ч. л. сух риган
1/4 ч. л. суха мащерка

галета за поръсване





За гарнитурата от грах в тенджерка се сгорещяват олиото и маслото. Добавя се скилидка чесън, разрязана на две и целите стръкове копър. Сипва се грахът и се залива с 50 мл. гореща вода. Овкусява се с универсалната подправка и се готви 10-тина минути, докато остане на мазнина. Оставя се настрана да се охлади. При сервиране стръкчетата копър се отстраняват.

Талиателите се сваряват в подсолена вода, като се оставят леко "ал денте". Отцеждат се от водата, като част от нея се запазва. Към горещата паста се добавя кравето масло (40 г.) и се разбърква.


Могат да се добавят 2-3 с. л. от отделената вода ако талиателите ни се сторят сухи.

Половината от пастата се сипва в предварително намазана с масло форма за кекс с отвор, като се разпределят добре.



Подреждат се накъсаната на парченца прясна моцарела, 



нарязаната на филийки шунка


и настърганият кашкавал (пармезан).



Добавя се останалата паста и се разстила равномерно.



Отгоре ястието се поръсва с галета и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаване на приятен златист загар.


В касерола се кипват сметаната и прясното мляко. Добавят се универсалната подправка, черният пипер, риганът и мащерката.


Сосът се дръпва от котлона и се прецежда.


Изпеченият венец се обръща в подходяща чиния.


В централният отвор се сипва грахът и ястието се полива с ароматната сметана. Сервира се топло с чаша бяло вино.


 Добър апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Гарнитура от задушени зеленчуци Продукти:   200 г. листа кейл (зелени и лилави) 1 глава жълт лук  1 глава червен лук 4 скилидки ...