Продукти за 4 порции:
10-12
средно големи сухи червени чушки
За плънката:
400
- 450 г. кайма от свинска плешка
1
яйце
50
- 60 г. ориз
2
глави кромид лук ~ 200 г.
сол
и черен пипер на вкус
1
с. л. чубрица
1/2
ч. л. червен пипер
1/4
ч. л. смлян кимион (по желание)
40-50
мл. олио
брашно
за потапяне на чушките
За
застройката:
1
яйце
100
г. кисело мляко
20
г. брашно
сол
и черен пипер на вкус
малко
червен пипер по желание
В купа се
слагат каймата, яйцето, суровият и измит ориз, накълцаният на дребно лук и
подправките
и всичко се омесва добре.
и всичко се омесва добре.
Чушките
се отцеждат добре и се пълнят с плънката, като не се прекалява, защото оризът
ще набъбне при варенето. Отворът им се потапя в брашно.
На дъното на
тенджера се поставя чиния и напълнените чушки се подреждат върху нея.
Посоляват се, поливат се с олио и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Отгоре се притискат с друга чиния.
Посоляват се, поливат се с олио и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Отгоре се притискат с друга чиния.
Варят се на
умерен огън около 1 час.
За
застройката в купа се разбиват яйцето с киселото мляко. Прибавят се брашното и
подправките и се разбъркват. Към застройката се добавят няколко лъжици от соса,
в който са врели чушките. Разбърква се.
в който са врели чушките. Разбърква се.
Млечният сос
се сипва върху чушките
и се оставя да покъкри 5-6 минути на умерен огън, като тенджерата се разклаща от време на време, за да попадне застройката навсякъде.
Дръпва се от котлона.
и се оставя да покъкри 5-6 минути на умерен огън, като тенджерата се разклаща от време на време, за да попадне застройката навсякъде.
Дръпва се от котлона.
straxotni
ОтговорИзтриванеМного благодаря! :)
ОтговорИзтриванеОбичам сухи чушки с всякаква плънка, а това с ребърцата звучи още по-вкусно, знаели са те бабите...
ОтговорИзтриванеаз съм от враца, там и до сега така се правят!!! ☺☺☺
ОтговорИзтриване