сряда, 21 март 2018 г.

Продукти за 4 порции:

10-12 средно големи сухи червени чушки

За плънката:

400 - 450 г. кайма от свинска плешка
1 яйце
50 - 60 г. ориз
2 глави кромид лук ~ 200 г.
сол и черен пипер на вкус
1 с. л. чубрица
1/2 ч. л. червен пипер
1/4 ч. л. смлян кимион (по желание)

40-50 мл. олио
брашно за потапяне на чушките

За застройката:

1 яйце
100 г. кисело мляко
20 г. брашно
сол и черен пипер на вкус
малко червен пипер по желание


Сухите чушки се потапят в хладка вода, за да омекнат.

В купа се слагат каймата, яйцето, суровият и измит ориз, накълцаният на дребно лук и подправките 



и всичко се омесва добре. 
 Чушките се отцеждат добре и се пълнят с плънката, като не се прекалява, защото оризът ще набъбне при варенето. Отворът им се потапя в брашно.
На дъното на тенджера се поставя чиния и напълнените чушки се подреждат върху нея. 



Посоляват се, поливат се с олио и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Отгоре се притискат с друга чиния.



Варят се на умерен огън около 1 час. 
За застройката в купа се разбиват яйцето с киселото мляко. Прибавят се брашното и подправките и се разбъркват. Към застройката се добавят няколко лъжици от соса, 



в който са врели чушките. Разбърква се.
Млечният сос се сипва върху чушките 



и се оставя да покъкри 5-6 минути на умерен огън, като тенджерата се разклаща от време на време, за да попадне застройката навсякъде.
Дръпва се от котлона. 



Тази рецепта е мил спомен от детството ми! Правеше я моята прабаба по бащина линия, която беше от Плевенският край. Върху чушките обичаше да слага ребърца, както и оформени от останалата плънка кюфтенца.  












4 коментара:

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...