сряда, 21 март 2018 г.

Пасти с кафе и шоколадов крем













Продукти за 9 броя:


За кексовата смес:

3 яйца
200 г. захар
200 мл. прясно мляко
100 мл. олио
20 г. ароматно ситно смляно кафе
20 г. натурално какао
320 г. брашно
10 г. бакпулвер
1 пакетче ванилия
щипка сол

За шоколадовият крем:

300 мл. прясно мляко
20 г. брашно
10 г. захар
15 г. натурално какао + 50 мл. гореща вода
100 г. натурален шоколад



Прясното мляко се загрява и към него се добавя кафето. 


Разбърква се и се оставя да се охлади до стайна температура. 


Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. 


Добавят се олиото 


и охладеното мляко с кафе 


и се разбърква.


В купа се смесват сухите съставки (брашно, бакпулвер, какао, ванилия и сол) 


и се добавят на порции към сместа, като разбиването продължава на ниска скорост. 


Готовото кексово тесто се изсипва в квадратна тава с размери 25 х 25 см., предварително застлана с хартия за печене.  


Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Оставя се да се охлади.


За крема какаото се разтваря в горещата вода.


В касерола се сипват млякото, брашното, какаото и захарта и се разбъркват. Слага се на котлона на умерен огън и сместа се бърка, докато се сгъсти. 


Кремът се сваля от котлона и към него се добавя начупеният на парченца шоколад. Бърка се докато се разтопи напълно и се получи гладка смес. Блатът се изважда от формата. Страните му се подрязват, за да се получат равни по височина пасти и се разрязва на 9 квадрата. 


Горещият крем се разпределя върху тях 


и се гарнират със зърна кафе по желание.














2 коментара:

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...