четвъртък, 21 юни 2018 г.

Сладкиш с рикота, шоколад и малини с хрупкава лешникова коричка

































Адаптирано от тук

Продукти за форма с диаметър 20-22 см.:

За основата и за хрупкавата коричка:

120 г. меко краве масло
270 г. брашно
120 г. захар
2 пакетчета ванилия
1 голямо яйце
щипка сол
15 г. натурално какао
25 г. нарязани на едро сурови лешници 

За пълнежа:

40 г. черен шоколад
1/3 ч. л. канела


250 г. рикота
200 г. заквасена сметана
100 г. захар
1 пакетче ванилия
2 малки яйца
15 г. царевично нишесте
1/2 ч. л. лимонова кора
150 г. сладко от малини
120 г. замразени малини
20 г. брашно
30 г. черен шоколад

За гарниране:

2-3 с. л. сладко от малини
20 г. нарязан на парчета черен шоколад
10-12 пресни малини
листенца мента



За основата, в купа се смесват брашното, захарта, ванилията, солта, мекото масло и яйцето. 


Омесва се тесто. 


От него се отделя 1/3 и се смесва с накълцаните лешници. 


Завива се в стреч фолио и се прибира в хладилника. 
Към останалите  2/3 от тестото се добавя какаото.


Омесва се какаово тесто.


Форма с подвижен борд и диаметър 20 см. се покрива с хартия за печене. В нея се разстила какаовото тесто, като се оформя борд, висок 2,5-3 см. Това става най-лесно с дъното на стъклена чаша.


Формата се прибира в хладилника за 10 минути. 
Шоколадът (40 г.) се нарязва на едри парчета и се смесва с канелата. Поръсва се върху охладената основа. 


Формата отново се прибира в хладилника, докато се приготви пълнежа с рикота.
В купа се смесват рикотата, заквасената сметана, захарта, лимоновата кора, ванилията и царевичното нишесте. 


Добавят се едно по едно яйцата 


и всичко се разбива до хомогенност. 


Малините се овалват обилно в брашното, 


така че да побелеят. Шоколадът (30 г.) се нарязва на едро.
Към сместа се добавят 100 г. от малиновото сладко, шоколадът и набрашнените малини. 


Всичко се разбърква внимателно 


и се изсипва върху охладената основа, поръсена с черен шоколад и канела.


Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна 40 минути. 


Изважда се от фурната. Отгоре се настъргва на едро ренде тестото с лешниците. Разпределя се останалото малиново сладко и черният шоколад 


и сладкишът се допича на 170 градуса още около 30 минути. Фурната се изключва и сладкишът се оставя да се охлади  в продължение на половин час, като вратата на фурната е отворена. След това се изважда от фурната и се оставя да се охлади напълно.
Гарнира се с пресни малини и листенца мента.





3 коментара:

  1. Истинска прелест!
    Илианка, ти май черпиш от някъде информация с какво точно да ме изкушиш!

    ОтговорИзтриване
  2. В момента пробвам рецептата, изглежда много добре! Но тестото не ми стигна да покрия канта на формичката, а само дъното. Все пак се надявам да се получи. Сигурна ли сте, че грамажите са за формичка 20/22 см?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма грешка. Тестото е достатъчно за тортена форма с размер 20/22 см. Трябва да се разстеле на тънка кора. Това става най-лесно с дъното на стъклена чаша или с лъжица. Съжалявам че не се е получило. Въпреки това искрено се надявам вкусът да ви впечатли. Поздрави! :)

      Изтриване