Сладкиш с рикота, шоколад и малини с хрупкава лешникова коричка
Продукти за форма с диаметър 20-22 см.:
За основата и за хрупкавата коричка:
120 г. меко
краве масло
270 г.
брашно
120 г.
захар
2 пакетчета
ванилия
1 голямо
яйце
щипка сол
15 г.
натурално какао
25 г.
нарязани на едро сурови лешници
За пълнежа:
40 г. черен
шоколад
1/3 ч. л.
канела
250 г.
рикота
200 г.
заквасена сметана
100 г.
захар
1 пакетче
ванилия
2 малки
яйца
15 г.
царевично нишесте
1/2 ч. л.
лимонова кора
150 г.
сладко от малини
120 г.
замразени малини
20 г.
брашно
30 г. черен
шоколад
За гарниране:
2-3 с. л.
сладко от малини
20 г.
нарязан на парчета черен шоколад
10-12
пресни малини
листенца
мента
За
основата, в купа се смесват брашното, захарта, ванилията, солта, мекото масло и
яйцето.
Омесва се тесто.
От него се отделя 1/3 и се смесва с накълцаните лешници.
Завива се в стреч фолио и се прибира в хладилника.
Към
останалите 2/3 от тестото се добавя какаото.
Омесва се какаово тесто.
Форма с
подвижен борд и диаметър 20 см. се покрива с хартия за печене. В нея се
разстила какаовото тесто, като се оформя борд, висок 2,5-3 см. Това става най-лесно с дъното на стъклена чаша.
Формата се
прибира в хладилника за 10 минути.
Шоколадът
(40 г.) се нарязва на едри парчета и се смесва с канелата. Поръсва се върху
охладената основа.
Формата отново се прибира в хладилника, докато се приготви
пълнежа с рикота.
В купа се
смесват рикотата, заквасената сметана, захарта, лимоновата кора, ванилията и
царевичното нишесте.
Добавят се едно по едно яйцата
и всичко се разбива до
хомогенност.
Малините се
овалват обилно в брашното,
така че да побелеят. Шоколадът (30 г.) се нарязва на
едро.
Към сместа
се добавят 100 г. от малиновото сладко, шоколадът и набрашнените малини.
Всичко
се разбърква внимателно
и се изсипва върху охладената основа, поръсена с черен
шоколад и канела.
Сладкишът
се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна 40 минути.
Изважда се от
фурната. Отгоре се настъргва на едро ренде тестото с лешниците. Разпределя се
останалото малиново сладко и черният шоколад
и сладкишът се допича на 170
градуса още около 30 минути. Фурната се изключва и сладкишът се оставя да се
охлади в продължение на половин час, като вратата на фурната е отворена.
След това се изважда от фурната и се оставя да се охлади напълно.
Гарнира се
с пресни малини и листенца мента.
Истинска прелест!
ОтговорИзтриванеИлианка, ти май черпиш от някъде информация с какво точно да ме изкушиш!
В момента пробвам рецептата, изглежда много добре! Но тестото не ми стигна да покрия канта на формичката, а само дъното. Все пак се надявам да се получи. Сигурна ли сте, че грамажите са за формичка 20/22 см?
ОтговорИзтриванеНяма грешка. Тестото е достатъчно за тортена форма с размер 20/22 см. Трябва да се разстеле на тънка кора. Това става най-лесно с дъното на стъклена чаша или с лъжица. Съжалявам че не се е получило. Въпреки това искрено се надявам вкусът да ви впечатли. Поздрави! :)
Изтриване