сряда, 6 юни 2018 г.




























Адаптирано от тук


В превод от италиански "Tenerina" означава нежен, мек.

Продукти за форма с диаметър 20 см.:

170 г. натурален шоколад
85 г. краве масло
20 мл. прясно мляко
130 г. захар
2 яйца размер L
45 г. брашно
щипка сол
150 г. череши




В касерола с дебело дъно се слагат шоколада и кравето масло. 



Загряват се на умерен огън, докато се разтопят и сместа стане течна. 



Сипва се прясното мляко и се разбърква.



Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
Белтъците се разбиват на пяна, с щипка сол. 



Добавя се половината захар и се разбиват
на твърд сняг.



Жълтъците се разбиват с останалата захар до побеляване. 



Добавя се течната шоколадова смес, на порции 



и разбиването продължава до получаване на еднородна кадифена смес. Прибавя се брашното 



и се разбърква. 



Накрая се добавят белтъците 



и сместа се разбъркват внимателно с шпатула.



Форма с подвижен ринг и диаметър 20 см. се застила с хартия за печене. Стените и се намазват с масло и се поръсват с брашно. 



Сипва се тестото и се заглажда. 



Отгоре се подреждат нарязаните на половинки, 



почистени от костилките и подсушени с домакинска хартия череши.



Сладкишът се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна около 40 минути. Фурната не бива да се отваря по време на печенето, за да може да се образува хрупкава коричка.
Готовността на сладкиша се проверява с клечка за зъби. 
Външността на сладкиша е по-суха, а центърът е по-мек и влажен, така че клечката за зъби излиза  мокра и кремообразна. Това не бива да ви притеснява!  
Тортата се оставя да се охлади за 30 минути и е готова за сервиране.



Ммм, съвършен вкус!




Няма коментари:

Публикуване на коментар