Гриловани патладжани, печени чери домати и моцарела с чеснови хлебни трохи
Продукти за 4 порции:
За печените чери домати:
450 г.
чери домати
5
скилидки чесън
15 мл.
балсамов оцет
сол и
черен пипер на вкус
20 мл.
растителна мазнина
За патладжана:
1
патладжан ~ 400 г.
60 мл.
растителна мазнина
сол и
черен пипер
1 топка
моцарела
За чесновите трохи:
40 г. сух
бял хляб
1
скилидка чесън
20 мл.
зехтин
10 г.
настърган пармезан
4
листенца босилек
Доматите
се измиват и се смесват с растителната мазнина, сол и черен пипер, балсамовия оцет и чесъна. Сипват се в тавичка
и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути, докато ципата им се напука.
и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути, докато ципата им се напука.
Патладжанът
се измива и се обелва на ивици с белачка за зеленчуци.
Реже се на филийки с дебелина 5-6 мм.
Посолява се
и се слага в гевгир да се отцеди от горчивия сок, за 15-20 минути.
След това се измива и се подсушава с домакинска хартия.
Всяко кръгче се намазва обилно с мазнина
и се поръсва със сол и черен пипер на вкус. Пече се на грил тиган или на скара по 5 минути на страна. Изважда се в чиния.
Реже се на филийки с дебелина 5-6 мм.
Посолява се
и се слага в гевгир да се отцеди от горчивия сок, за 15-20 минути.
След това се измива и се подсушава с домакинска хартия.
Всяко кръгче се намазва обилно с мазнина
и се поръсва със сол и черен пипер на вкус. Пече се на грил тиган или на скара по 5 минути на страна. Изважда се в чиния.
В тиган
се загрява зехтина (20 мл.). Добавя се 1 скилидка чесън, смачкана с обелката
и се запържва около 2 минути. Разбърква се, за да овкуси добре мазнината, като се следи да не покафенее и се изважда от тигана.
и се запържва около 2 минути. Разбърква се, за да овкуси добре мазнината, като се следи да не покафенее и се изважда от тигана.
Към
ароматният зехтин се прибавят хлебните трохи
и се готвят околио 2-3 минути, като се разбъркват, докато станат златисти.
Изсипват се в купа и се оставят да се охладят за 10 минути. Към тях се добавят нарязаните на ситно листенца босилек и настърганият пармезан
и се разбъркват.
и се готвят околио 2-3 минути, като се разбъркват, докато станат златисти.
Изсипват се в купа и се оставят да се охладят за 10 минути. Към тях се добавят нарязаните на ситно листенца босилек и настърганият пармезан
и се разбъркват.
В
подходяща чиния се подреждат резените патладжан. Добавят се чери домати
и се поливат със сосът, останал в тавичката от печенето им.
Моцарелата се накъсва и се подрежда тук-там между зеленчуците. Отгоре се поръсват чесновите трохи и ястието се гарнира с листенца босилек.
и се поливат със сосът, останал в тавичката от печенето им.
Моцарелата се накъсва и се подрежда тук-там между зеленчуците. Отгоре се поръсват чесновите трохи и ястието се гарнира с листенца босилек.
Страхотно лятно предложение Или.Изглежда много красиво, а се приготвя толкова лесно.Ще изпробвам рецептата.Тази година се очаква да имаме много домати вкл. и чери.
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна нова седмица !
Много благодаря, Ели! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно предястие, че защо не и основно лятно пердложение!
ОтговорИзтриване