Шакшука
е арабско ястие, което се състои от доматен сос с люти чушки, кимион и др., в който
се готвят цели яйца.
Продукти за 4 порции:
2
големи патладжана - 1 кг.
60
мл. олио за намазване на резените патладжан
3-4
скилидки чесън
1/2
връзка магданоз
1
с. л. червен пипер
1/3
ч. л. кимион
1
зелена люта чушка
1
глава кромид лук
250
г. нарязани на кубчета домати (може и от консерва)
400
мл. доматен сок
10
г. захар
20
мл. лимонов сок
10
мл. Оцет
сол и черен пипер на
вкус
4 яйца
натрошено
сирене за поръсване
Патладжанът
се измива и се обелва на ленти с белачка за зеленчуци.
Нарязва се на филии с дебелина около 1 см.
Посоляват се и се слагат в гевгир, за да се отдели горчивия сок (около 20 минути).
Изплакват се с вода и се подсушава с домакинска
хартия.
Шайбите патладжан се намазват обилно с мазнината и се поръсват със сол и черен пипер. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене
и се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна 25 минути, като на 15 минута се обръщат, за да се запекат равномерно от двете страни.
Нарязва се на филии с дебелина около 1 см.
Посоляват се и се слагат в гевгир, за да се отдели горчивия сок (около 20 минути).
Шайбите патладжан се намазват обилно с мазнината и се поръсват със сол и черен пипер. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене
и се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна 25 минути, като на 15 минута се обръщат, за да се запекат равномерно от двете страни.
Междувременно
в купа се смесват накълцаните скилидки чесън, магданозът, лютата чушка,
червения пипер и кимиона.
Когато
патладжанът е готов, се изважда от фурната и се нарязва на едри парчета.
Добавя се в купата с подправките и всичко се разбърква добре.
Добавя се в купата с подправките и всичко се разбърква добре.
В голям тиган
се загрява 1 с. л. мазнина и в нея се запържва, нарязаният на ситно лук, за 2-3
минути на умерен огън.
Прибавят се доматите на кубчета и се готвят 4-5 минути, докато омекнат.
Сипва се доматеният сок и сосът се оставя да къкри още 5 минути.
Прибавят се захарта, лимоновият сок и оцета. Разбърква се.
Прибавят се доматите на кубчета и се готвят 4-5 минути, докато омекнат.
Сипва се доматеният сок и сосът се оставя да къкри още 5 минути.
Прибавят се захарта, лимоновият сок и оцета. Разбърква се.
Тиганът се
покрива с капак
и готвенето продължава 7-10 минути или докато яйцата се приготвят по ваш вкус. Ястието се подправя със сол и черен пипер
и се поръсва с листенца магданоз.
и готвенето продължава 7-10 минути или докато яйцата се приготвят по ваш вкус. Ястието се подправя със сол и черен пипер
и се поръсва с листенца магданоз.
Сервира се с хрупкав хляб.
Илианка, много ми допадат всичките ти предложения, и тук залепнах, обичам патладжан!
ОтговорИзтриванеИзглежда много апетитно. Ще пробвам.
ОтговорИзтриване