понеделник, 4 юни 2018 г.


Шакшука е арабско ястие, което се състои от доматен сос с люти чушки, кимион и др., в който се готвят цели яйца.

Продукти за 4 порции:

2 големи патладжана - 1 кг.
60 мл. олио за намазване на резените патладжан
3-4 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
1 с. л. червен пипер
1/3 ч. л. кимион
1 зелена люта чушка
1 глава кромид лук
250 г. нарязани на кубчета домати (може и от консерва)
400 мл. доматен сок
10 г. захар
20 мл. лимонов сок
10 мл. Оцет
сол и черен пипер на вкус
4 яйца
натрошено сирене за поръсване


Патладжанът се измива и се обелва на ленти с белачка за зеленчуци. 



Нарязва се на филии с дебелина около 1 см. 



Посоляват се и се слагат в гевгир, за да се отдели горчивия сок (около 20 минути). 



Изплакват се с вода и се подсушава с домакинска хартия. 


Шайбите патладжан се намазват обилно с мазнината и се поръсват със сол и черен пипер. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене 



и се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна 25 минути, като на 15 минута се обръщат, за да се запекат равномерно от двете страни.



Междувременно в купа се смесват накълцаните скилидки чесън, магданозът, лютата чушка, червения пипер и кимиона.



Когато патладжанът е готов, се изважда от фурната и се нарязва на едри парчета. 



Добавя се в купата с подправките и всичко се разбърква добре.



В голям тиган се загрява 1 с. л. мазнина и в нея се запържва, нарязаният на ситно лук, за 2-3 минути на умерен огън. 



Прибавят се доматите на кубчета и се готвят 4-5 минути, докато омекнат. 



Сипва се доматеният сок и сосът се оставя да къкри още 5 минути. 



Прибавят се захарта, лимоновият сок и оцета. Разбърква се.
Към сосът се добавя патладжана



и се разбърква, докато всичко се смеси добре. Вари се 3-4 минути. 
С дървена лъжица се оформят 4 кухини и в тях се чукват яйцата. 



Натрошава се сирене на вкус.
Тиганът се покрива с капак 



и готвенето продължава 7-10 минути или докато яйцата се приготвят по ваш вкус. Ястието се подправя със сол и черен пипер 



и се поръсва с листенца магданоз.
Сервира се с хрупкав хляб.




2 коментара:

  1. Илианка, много ми допадат всичките ти предложения, и тук залепнах, обичам патладжан!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда много апетитно. Ще пробвам.

    ОтговорИзтриване

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...