Тарт с тиквички, чедър и горчица
Продукти за
форма с диаметър 27 см:
За
основата:
125 г. студено краве масло
200 г. брашно
5 г. сол
65 г. кисело мляко
5 г. смена чиа
За
плънката:
20 мл. олио
2-3 стръка зелен лук
2 -3 малки скилидки чесън
800 г. тиквички
3 яйца
1 с. л. едрозърнеста горчица
1 ч. л. универсална подправка
1/4 ч. л. черен пипер
1 ч. л. сух риган
20 г. брашно
120 г. сирене чедър
30 г. сирене чедър за поръсване
За
тестото, в купа се смесват брашното, солта и нарязаното на кубчета студено
масло
и с ръце се оформят маслени трохи.
Добавят се киселото мляко и семената чиа
и бързо се омесва тесто, което се завива в стреч фолио и се прибира в хладилника за 30 минути.
и с ръце се оформят маслени трохи.
Добавят се киселото мляко и семената чиа
и бързо се омесва тесто, което се завива в стреч фолио и се прибира в хладилника за 30 минути.
За
плънката, тиквичките се нарязват на четири по дължина и след това напречно на
филийки с дебелина около 1 см.
Лукът се реже на ситно, а чесънът се пресова. Мазнината се загрява в тиган. Сипват се зеленчуците и се задушават за десетина минути.
Подправят се с универсалната подправка
и се свалят от котлона.
В купа се разбиват яйцата. Прибавят се горчицата, черният пипер,
сухият риган
и настърганият чедър.
Сипват се задушените зеленчуци и брашното
и всичко се разбърква добре.
Лукът се реже на ситно, а чесънът се пресова. Мазнината се загрява в тиган. Сипват се зеленчуците и се задушават за десетина минути.
Подправят се с универсалната подправка
и се свалят от котлона.
В купа се разбиват яйцата. Прибавят се горчицата, черният пипер,
сухият риган
и настърганият чедър.
Сипват се задушените зеленчуци и брашното
и всичко се разбърква добре.
Тестото
се поръсва с брашно и се разточва на тънка кора, върху стреч фолио, за да може
по-лесно да се прехвърли в тавата за пай.
Тестото се разпределя равномерно във формата, като излишното се отстранява. Набожда се тук-там с вилица
и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-25 минути до порозовяване.
Плънката се разпределя върху изпечената основа
и се връща във фурната за 20 минути. Отгоре се настъргва сирене чедър
и тартът се допича още 10-15 минути до получаване на апетитен загар.
Тестото се разпределя равномерно във формата, като излишното се отстранява. Набожда се тук-там с вилица
и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-25 минути до порозовяване.
Плънката се разпределя върху изпечената основа
и се връща във фурната за 20 минути. Отгоре се настъргва сирене чедър
и тартът се допича още 10-15 минути до получаване на апетитен загар.
Охлажда
се за 30 минути и е готов за сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар