четвъртък, 26 юли 2018 г.


Продукти за 40-45 броя:

120 мл. топло прясно мляко
7 г. суха мая или 20 г. свежа
50 г. меко краве масло
2 яйца
100 г. захар
125 г. рикота
500 г. брашно
100 г. шоколадови капки
щипка сол

пудра захар за поръсване

 


Маята се сипва при прясното мляко, заедно с 1 ч. л. от захарта 


и се оставя да шупне. Добавят се яйцата, кравето масло, останалата захар и рикотата 


и всичко се разбърква добре. 


Сипва се пресятото брашно 


и се оформя меко 


и еластично тесто (месенето продължава около 6-7 минути). Намазва се с мазнина, покрива се с кърпа и се оставя на топло, докато удвои размера си. 


След това се премесва и към него се добавят шоколадовите капчици. 


Меси се още 1-2 минути, докато шоколадът се разпредели равномерно в тестото. Прехвърля се върху набрашнен плот и се разточва на кора с дебелина около 1 см. 


С чаша с диаметър 7 см. се изрязват кръгчета. 


В центъра на всяко кръгче, се реже по-малко кръгче с диаметър около 2 см. 


Поничките се подреждат в тава, покрита с хартия за печене. 


Оставят се да втасат около 20 минути 


и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор 10-12 минути. 


Още горещи се поръсват с пудра захар 


по желание.




1 коментар:

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...