Продукти за
40-45 броя:
120 мл. топло прясно мляко
7 г. суха мая или 20 г. свежа
50 г. меко краве масло
2 яйца
100 г. захар
125 г. рикота
500 г. брашно
100 г. шоколадови капки
щипка сол
пудра захар за поръсване
Маята
се сипва при прясното мляко, заедно с 1 ч. л. от захарта
и се оставя да шупне.
Добавят се яйцата, кравето масло, останалата захар и рикотата
и всичко се
разбърква добре.
Сипва се пресятото брашно
и се оформя меко
и еластично тесто
(месенето продължава около 6-7 минути). Намазва се с мазнина, покрива се с
кърпа и се оставя на топло, докато удвои размера си.
След това се премесва и
към него се добавят шоколадовите капчици.
Меси се още 1-2 минути, докато
шоколадът се разпредели равномерно в тестото. Прехвърля се върху набрашнен плот
и се разточва на кора с дебелина около 1 см.
С чаша с диаметър 7 см. се
изрязват кръгчета.
В центъра на всяко кръгче, се реже по-малко кръгче с диаметър около 2 см.
Поничките се подреждат в тава, покрита с хартия за печене.
Оставят се да втасат
около 20 минути
и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна без
вентилатор 10-12 минути.
Още горещи се поръсват с пудра захар
по желание.
Харесвам печивата с извара и тези неминуемо ще ми допаднат.
ОтговорИзтриване