Рецептата ми бе предоставена от Ваня Стефанова, за което много и благодаря!
Продукти за 1 доза ( 6 средни бурканчета):
3 кг. добре
узрели домати
2 глави
кромид лук ~ 100 г.
1 червена
чушка ~ 50 г.
1 малка
ябълка ~ 100 г.
В тензух:
5-6 зърна
черен пипер
2-3 зърна
бахар
1/2 ч. л.
едро смляна канела
2-3
гвоздейчета карамфил
5-6 зърна
кориандър
1/4 ч. л.
кимион на зърна
листата на
1/3 връзка босилек
1/2 с. л.
настърган хрян
2 листа
дафинов лист
85 мл.
ябълков оцет
85 мл.
червено вино
150 г.
захар
10-12 г.
сол
Доматите се
измиват и се почистват от дръжките. С помощта на остър нож се прави Х-образен
разрез в долната част на всеки домат. Бланшират се за 30 секунди във вряща
вода и след това с решетъчна лъжица се прехвърлят в купа със студена вода.
Оставят се да се охладят за 10 минути и се обелват. Нарязват се на кубчета.
Лукът се
обелва, а чушката и ябълката се почистват от семките. Нарязват се също на
кубчета.
В тензух се
слагат подправките (предварително счукани в хаванче)
и се пускат в тенджерата.
Добавят се и дафиновите листа.
Сместа се
вари, докато се редуцира до 1/2. Тензухът с подправките и дафиновите листа се
изваждат.
Всичко се пасира до гладкост.
Добавят се виното, оцета,
захарта и
солта.
Вари се още 30-40 минути, докато се получи гъст доматен сос.
Готовият
кетчуп се разпределя в затоплени бурканчета, които се обръщат с капачките
надолу.
:) Чудесно изглежда и "звучи",Илиянка! Ще опитам със сигурност!
ОтговорИзтриване:) Чудесно изглежда! Ще опитам със сигурност!
ОтговорИзтриване