четвъртък, 13 септември 2018 г.



Рецептата ми бе предоставена  от Ваня Стефанова, за което много и благодаря!

Продукти за 1 доза ( 6 средни бурканчета):

3 кг. добре узрели домати
2 глави кромид лук ~ 100 г.
1 червена чушка  ~ 50 г.
1 малка ябълка  ~ 100 г.

В тензух:

5-6 зърна черен пипер
2-3 зърна бахар
1/2 ч. л. едро смляна канела
2-3 гвоздейчета карамфил
5-6 зърна кориандър
1/4 ч. л. кимион на зърна
листата на 1/3 връзка босилек
1/2 с. л. настърган хрян

2 листа дафинов лист

85 мл. ябълков оцет
85 мл. червено вино
150 г. захар
10-12 г. сол


Доматите се измиват и се почистват от дръжките. С помощта на остър нож се прави Х-образен разрез в долната част на всеки домат. Бланшират се за 30 секунди във вряща вода и след това с решетъчна лъжица се прехвърлят в купа със студена вода. Оставят се да се охладят за 10 минути и се обелват. Нарязват се на кубчета.
Лукът се обелва, а чушката и ябълката се почистват от семките. Нарязват се също на кубчета.


В тензух се слагат подправките (предварително счукани в хаванче) 







и се пускат в тенджерата. 


Добавят се и дафиновите листа.


Сместа се вари, докато се редуцира до 1/2. Тензухът с подправките и дафиновите листа се изваждат. 
Всичко се пасира до гладкост. 


Добавят се виното, оцета, 


захарта и солта. 


Вари се още 30-40 минути, докато се получи гъст доматен сос.

Готовият кетчуп се разпределя в затоплени бурканчета, които се обръщат с капачките надолу.


Няма коментари:

Публикуване на коментар