събота, 27 юли 2019 г.

Торта Еднорог  






Продукти за торта с диаметър 23-24 см.:

За блатовете:

330 г. брашно
260 г. захар
3 г. хлебна сода
8 г. бакпулвер
260 г. меко краве масло
5 белтъка на стайна температура
3 пакетчета ванилия
180 г. заквасена сметана
180 мл. прясно мляко
щипка сол
синя боя
червена боя
50 г. цветни пръчици

За масленият крем:

5 белтъка на стайна температура
300 г. захар
60 мл. вода
1 щипка сол
400 г. меко краве масло
3 пакетчета ванилия
червена боя по желание

250 г. светлосин фондан (Lidl)
250 г. бял фондан (Lidl)
захарни перли на Dr. Oetker

 


 


В купа се смесват пресятото брашно, хлебната сода, бакпулвера, захарта, солта и ванилията 



и се разбъркват с тел.
В друга купа се сипват 5 белтъка, заквасената сметана и прясното мляко 



и всичко се разбива до хомогенност с телена бъркалка. Добавя се мекото краве масло 



и се разбърква. Сместа се пресича, но това се коригира след добавянето на сухите съставки. 



Разбърква се до еднородност 



и се разпределя в три купи поравно. Към едната купа се добавя червена боя, 



а към останалите две - синя. 



Към едното синьо тесто се добавят цветните пръчици.


  
Розовото тесто се разпределя поравно в 2 поша (торбички). Синьото също. 



Първо се изпича синьото тесто с пръчиците. 
Фурната се загрява на 180 градуса без вентилатор. Тава с диаметър 23 см. се покрива с хартия за печене, а стените и се намазват с масло. Сипва се синьото тесто и се изпича за 15 минути. Изважда се върху решетка, за да се охлади.



Върховете на пошовете се отрязват и в тортената форма се правят фигурки, като се редуват розово и синьо тесто. 






Оформят се два шарени блата. Изпичат се за по 15 минути и се оставят да изстинат.



За крема, в купата на миксера се сипват 5 белтъка, щипка сол, 75 г. от захарта и ванилията. Разбиват се 



до образуване на меки върхове.



В малка тенджерка се сипват водата (60 мл.) и останалата захар (225 г.) и се слагат на слаб огън.

Бърка се непрекъснато, докато захарта се разтопи напълно. Вари се, докато температурата достигне 115⁰С. Трябва да се получи сироп с консистенция на пресен пчелен мед.



Сиропът се добавя на тънка струйка към разбитите белтъци, 



като разбиването продължава на висока скорост, до образуване на твърди, снежни върхове.



Приставката за разбиване на миксера се сменя с приставката за разбъркване. 



Добавя се мекото краве масло на порции и сместа се разбърква, докато стане копринена.




Сглобяване на тортата:

В центъра на тортена чиния се сипват 1-2 с. л. от крема. Поставя се един шарен блат и се стяга с ринг. 



Сипва се 1/3 от крема. 



Поставя се синият блат 



и се намазва с 1/3 от крема. 



Отгоре се слага третият блат, 



който се намазва с останалият крем. Тортата се прибира за няколко часа в хладилника (най-добре за 1 нощ).
Освобождава се от ринга и се покрива с разточеният на тънко син фондан. Декорира се по желание.



1 коментар:

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...