четвъртък, 25 юли 2019 г.

Mana′eesh zaatar - ливански питки с подправки и сусам 



Mana′eesh манаиш (манакиш или манакеш) е изключително популярен хляб в Ливан, където се консумира сутрин със закуската или по средата на деня с чаша чай. Страхотен е поднесен с Хумус или Баба Гануш.
Заатар е смес от подправки от Близкия изток. Включва мащерка, риган, чубрица, сусам, сумак и майорана. Този хляб може да бъде гарниран със сирене, говежда кайма и други и затова го наричат още "ливанска пица".

Продукти за 8 броя:

200 мл. топла вода
5 г. суха мая
1/2 ч. л. захар
2 яйца
450-470 г. брашно
5 г. сол
zaatar (рецепта по-долу)

За Заатар

1 с. л. сусам
1 с. л. сух риган
1 ч. л. сумак
1/2 ч. л. суха мащерка
1 ч .л. сушена майорана
1 ч. л. чубрица
сол на вкус
2 с. л. зехтин

зехтин за оформяне



В купичка се сипват 100 мл. от водата, маята и захарта 


и се разбърква. Оставя се да шупне.


Добавят се останалата вода, солта и яйцата 


и всичко се разбива добре.


Накрая се прибавя брашното 


и се омесва меко тесто. 


Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.


След това ръцете се намазват леко със зехтин. Откъсват се топки тесто с големина на юмрук и с притискане на палеца и показалеца  се оформят питки. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене.


В купичка 


се смесват съставките за zaatar 


и с него се намазват питките.


Пекат се в предварително затоплена на 200 градуса фурна 15 минути, 


до златисто.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...