Пълнени патладжани с леща и сос от кашу (Веган)
Адаптирано от тук
Продукти за 6 порции:
3 средни патладжана ~ 800 г.
сол за поръсване
За плънката:
1 глава лук, нарязана на кубчета
3-4 скилидки чесън, наситнени
20 мл. зехтин
60 мл. зеленчуков бульон или вода
150 г. домати на кубчета (може и от консерва)
300 г. варена леща (може и от консерва)
1/2 ч. л. сол (на вкус)
черен пипер на вкус
1 ч. л. лук на гранули
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. кимион
1 с. л. кленов сироп
1 с. л. соев сос
1 с. л. балсамов оцет
1 с. л. доматена паста
За соса от кашу:
100 г. сурово кашу, накиснато в гореща вода
за 4 часа
2-3 скилидки чесън
100 мл. вода
сол на вкус
1 ч. л. куркума
1/2 връзка накълцан магданоз за поръсване
Патладжаните
се режат на две по дължина и с нож се правят плитки разрези по месетата им
част.
Посоляват се и се оставят за 30 минути настрана, за да се отцедят от
горчивия сок.
След това се измиват и подсушават.
С
лъжичка се издълбава сърцевината на патладжана, като дебелината на кората не
трябва да е по-тънка от 1 см. Вътрешноста на патладжана се реже на ситно и се
заделя за плънката.
Тавата
на фурната се застила с хартия за печене. Подреждат се патладжанените ладийки и
се посоляват.
Пекат
се в предварително загрята на 210 градуса фурна (горен/долен) около 20 минути.
През
това време се приготвя плънката.
В
тиган се загрява зехтина. Добавя се лукът, нарязан на кубчета
и се запържва за
4-5 минути. Прибавя се накълцаният чесън,
вътрешната част на патладжана, всички
подправки,
разбърканите в купичка соевият сос, балсамовият оцет, доматеното пюре и кленовият сироп,
доматите на кубчета и бульона.
и зеленчуците се готвят 10
минути на умерен огън. Добавя се лещата
и готвенето продължава още 1-2 минути.
Патладжаните се напълват с готовата плънка
и се допичат на 170 градуса за 20
минути.
За
соса, всички подукти се поставят в купата на пасатора и се пасират до гладкост.
Патладжанът
се сервира в подходяща чиния, полят със соса от кашу и поръсен с накълцан
магданоз.