сряда, 12 май 2021 г.

 Пълнени патладжани с леща и сос от кашу (Веган)




Адаптирано от тук 


Продукти за 6 порции:

 

3 средни патладжана ~ 800 г.

сол за поръсване

 

За плънката:

 

1 глава лук, нарязана на кубчета

3-4 скилидки чесън, наситнени

20 мл. зехтин

60 мл. зеленчуков бульон или вода

150 г. домати на кубчета (може и от консерва)

300 г. варена леща (може и от консерва)

1/2 ч. л. сол (на вкус)

черен пипер на вкус

1 ч. л. лук на гранули

1 ч. л. сух риган

1 ч. л. червен пипер

1/2 ч. л. кимион

1 с. л. кленов сироп

1 с. л. соев сос

1 с. л. балсамов оцет

1 с. л. доматена паста

 

За соса от кашу:

 

100 г. сурово кашу, накиснато в гореща вода за 4 часа

2-3 скилидки чесън

100 мл. вода

сол на вкус

1 ч. л. куркума

 

1/2 връзка накълцан магданоз за поръсване

 


Патладжаните се режат на две по дължина и с нож се правят плитки разрези по месетата им част. 


Посоляват се и се оставят за 30 минути настрана, за да се отцедят от горчивия сок. 


След това се измиват и подсушават.

С лъжичка се издълбава сърцевината на патладжана, като дебелината на кората не трябва да е по-тънка от 1 см. Вътрешноста на патладжана се реже на ситно и се заделя за плънката.

Тавата на фурната се застила с хартия за печене. Подреждат се патладжанените ладийки и се посоляват.


Пекат се в предварително загрята на 210 градуса фурна (горен/долен) около 20 минути.


През това време се приготвя плънката.

В тиган се загрява зехтина. Добавя се лукът, нарязан на кубчета 


и се запържва за 4-5 минути. Прибавя се накълцаният чесън, 

вътрешната част на патладжана, всички подправки,


разбърканите в купичка соевият сос, балсамовият оцет, доматеното пюре и кленовият сироп, 


доматите на кубчета и бульона. 


Тиганът се похлупва 


и зеленчуците се готвят 10 минути на умерен огън. Добавя се лещата 


и готвенето продължава още 1-2 минути. Патладжаните се напълват с готовата плънка 


и се допичат на 170 градуса за 20 минути.

За соса, всички подукти се поставят в купата на пасатора и се пасират до гладкост.

Патладжанът се сервира в подходяща чиния, полят със соса от кашу и поръсен с накълцан магданоз.

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...