събота, 15 май 2021 г.




Продукти за 4 порции:

 

4 броя пилешки гърди - 800 г.

4 глави лук - 200 г.

2 скилидки чесън

20 г. брашно

200 мл. течна млечна сметана 30 %

250 мл. пилешки или зеленчуков бульон

1 ч. л. сол

1/2 ч. л. черен пипер

1/2 ч. л. сладък червен пипер

1/2 ч. л. сух риган

сокът на половин лимон

50 г. настъргано сирене скаморца (пушена)

50 г. настърган кашкавал

50 мл. олио за пържене

 


Лукът се нарязва на тънки полумесеци, а чесънът на тънки филийки. 

Пилешките гърди се измиват и се подсушават с домакинска хартия. Поръсват се със сол, черен и червен пипер.


Олиото се загрява в тиган и месото се запечатва за 2-3 минути от всяка страна. 


След това пилето се прехвърля в съд за печене 


и се покрива с алуминиево фолио.

В същият тиган се сипва лука и се задушава 6-7 минути, докато стане прозрачен. Прибавя се чесънът и се запържва още 2-3 минути. 


Добавя се брашното 


и се бърка около минута. Сипват се бульона и сметаната и се оставя да заври. 


Добавят се лимоновият сок и сухият риган 


и сосът се оставя да покъкри още 3-4 минути. След това се изсипва върху пилешките гърди. 


Отгоре се разпределя настърганото сирене скаморца 


и ястието се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна около 25 минути. Оставя се да се охлади за няколко минути преди сервиране.

Сервира се с варен ориз или тестени изделия.



1 коментар:

Веган брауни с  лешници Адаптирано от тук Продукти за 6-8 парчета:   30 г. семена чиа 120 мл. топла вода 100 г. черен шоколад 70-8...