неделя, 30 май 2021 г.

Брауни с череши и шоколадова глазура

 



Продукти за тава 24х24 см.:

 

За браунито:

 

250 г. черен шоколад

180 г. краве масло (стайна температура)

3 големи яйца (стайна температура)

200 г. захар

10 г. ванилена захар

100 г. брашно

4 г. бакпулвер

 

За шоколадовата глазура:

 

200 мл. течна млечна сметана 30%

150 г. черен шоколад

 

За гарниране:

 

450 г. пресни череши без костилки

 


В касерола се разтопява кравето масло. 


Добавя се начупеният на парченца черен шоколад 


и се разбърква с дървена лъжица до еднородност. 


Оставя се да се охлади.

Яйцата се разбиват със захарта и ванилията на пухкав крем. 


Прибавя се шоколада на тънка струйка, при непрекъснато разбиване на максимална скорост.



Сипва се пресятото с бакпулвера брашно и се разбърква на ниска скорост, до еднородна смес.




Тава с размер 24х24 см. се застила с хартия за печене. Сипва се тестото и се разпределя равномерно с шпатула. 



Пече се в предварително загрята на 160 градуса фурна (без вентилатор) около 35 минути. Проверява се с клечка за зъби. Оставя се да се охлади.




За глазурата, сметаната се загрява до кипене и се сваля от котлона. Добавя се начупеният на парченца шоколад 



и се бърка, докато се разтопи напълно и се получи гладка смес. 


Оставя се да изстине.

Черешите се разпределят върху браунито и се заливат с глазурата.


Сладкишът се прибира в хладилника за няколко часа



и е готов за сервиране.





1 коментар:

Печен карфиол с горчица Продукти:   800-900 г. карфиол накъсан на розички   За овкусяване:   1 с. л. дижонска горчица сол на...