Лепкав сусамов
карфиол
Продукти
за 4 порции:
800 г. нарязан на розички карфиол
35 г. оризово брашно
10 мл. сусамово олио
1/2 ч. л. чесън на гранули
60 мл. студена вода
За соса:
30 мл. сусамово олио
70 мл. светъл соев сос
10 мл. оризов оцет
4-5 скилидки накълцан чесън
30 мл. кленов сироп
10 г. царевично нишесте
100 мл. студена вода
За
гарниране:
сусам
нарязани пера зелен лук
едро смляно чили
В
купа се смесват оризовото брашно, олиото, чесънът на гранули и водата и се
разбъркват, докато се получи гладка смес. Розичките карфиол се сипват в купата
и се разбъркват енергично, за да се разпредели равномерно сместа. Слагат се в
тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 200
градуса фурна 20-25 минути.
Докато
карфиолът се пече се приготвя сосът. В тиган се сипват сусамовото масло,
соевият сос, оризовият оцет и чесънът и се готвят 5-6 минути. Добавя се
кленовият сироп.
Царевичното
нишесте се разбърква със студената вода и се добавя към кипящия сос. Вари се
още 2-3 минути, докато се сгъсти. Изпеченият карфиол се прибавя към лепкавия сос и
се разбърква. Поръсва се със сусам, накълцани пера зелен лук и едро смляно чили
и се сервира върху канапе от сварен ориз. Полива се със струйка соев сос по
желание.