неделя, 26 декември 2021 г.

Лепкав сусамов 

карфиол



Адаптирано от тук

Продукти за 4 порции:

 

800 г. нарязан на розички карфиол

35 г. оризово брашно

10 мл. сусамово олио

1/2 ч. л. чесън на гранули

60 мл. студена вода

 

За соса:

 

30 мл. сусамово олио

70 мл. светъл соев сос

10 мл. оризов оцет

4-5 скилидки накълцан чесън

30 мл. кленов сироп

10 г. царевично нишесте

100 мл. студена вода

 

За гарниране:

 

сусам

нарязани пера зелен лук 

едро смляно чили

 














В купа се смесват оризовото брашно, олиото, чесънът на гранули и водата и се разбъркват, докато се получи гладка смес. Розичките карфиол се сипват в купата и се разбъркват енергично, за да се разпредели равномерно сместа. Слагат се в тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна 20-25 минути. 

Докато карфиолът се пече се приготвя сосът. В тиган се сипват сусамовото масло, соевият сос, оризовият оцет и чесънът и се готвят 5-6 минути. Добавя се кленовият сироп. 

Царевичното нишесте се разбърква със студената вода и се добавя към кипящия сос. Вари се още 2-3 минути, докато се сгъсти. Изпеченият карфиол се прибавя към лепкавия сос и се разбърква. Поръсва се със сусам, накълцани пера зелен лук и едро смляно чили и се сервира върху канапе от сварен ориз. Полива се със струйка соев сос по желание. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...