Печена маринована сьомга със салца от манго и гарнитура от ориз
Продукти за 4 порции:
4 филета от сьомга без кожа
За маринатата:
30 мл. зехтин
30 мл. лимонов сок
3 скилидки чесън
настърганата кора на половин лимон
сол и черен пипер на вкус
За салцата:
1 средно голямо манго, обелено и нарязано на
кубчета
1 червена чушка, нарязана на кубчета
1 средна глава червен лук, нарязан на кубчета
10 мл. лимонов сок
10 мл. зехтин
сол и черен пипер на вкус
За гарнитурата от
ориз:
200 г. ориз басмати
400 мл. гореща вода или зеленчуков бульон
20 мл. зехтин
1/2 ч. л. сол
В
тава се сипват съставките за маринатата и се разбъркват. Подреждат се парчетата
сьомга и тавата се прибира в хладилника за 15-20 минути. След това рибата се
обръща от противоположната страна и се маринова още 15 минути.
В
касерола се слага ориза и се залива с горещата вода (бульон). Добавят се олиото
и солта и оризът се вари на умерен огън около 15 минути, до готовност.
За
салцата, в купа се сипват нарязаните на кубчета манго, червена чушка и червен
лук. Подправят се с лимонов сок, зехтин, сол и черен пипер на вкус и се
разбъркват добре.
Тиган
или грил плоча се загряват добре. Намазва се с мазнина и сьомгата се изпича по 3-5 минути на
страна, като се обръща внимателно, защото след мариноването месото на рибата е
станало много крехко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар