петък, 14 август 2015 г.

Чийзкейк с праскови и маскарпоне








Продукти за основата:

200 г. бишкоти Савоярди
120 г. меко краве масло


Продукти за плодовият пласт:

800 г. праскови
80 г. захар
10 г. желатин на д-р Йоткер + 50 мл. студена вода


Продукти за белият пласт:

500 г. сирене маскарпоне
60 г. пудра захар
1 небелена и нарязана на кубчета нектарина
200 мл. течна сладкарска сметана Президент
1/2 ампула есенция амарето ( по желание)
10 г. желатин на д-р Йоткер + 50 мл. студена вода

Продукти за украсата:

3 нектарини
лимонов сок
80 мл. бистър плодов сок (аз ползвах от грозде)
30 г. захар
10 г. желатин на д-р Йоткер + 50 мл. студена вода

15-20 бр. черни боровинки







Тортена форма с диаметър 24 см. се застила с хартия за печене.

Бишкотите се смилат в блендер, смесват се с мекото масло и се разбъркват с лъжица до получаването на маслени трохи.



Сипват се в тортената форма, разпределят се равномевно и се притискат добре с лъжица или с дъното на чаша, за да се получи стабилна основа.



Блатът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна 10 минути. 

За плодовият пласт прасковите се обелват и се режат на парчета.



Поставят се в тенджера и заедно със захарта се слагат на котлона на слаб огън. Сместа не трябва да завира, а само да се сгорещи и захарта да се стопи.



Дръпва се от огъня и се пасира на гладко пюре.



Желатинът се сипва в студената вода, изчаква се да набъбне и се стапя на водна баня. Прибавя се към пюрето от праскови и се разбърква добре. 
Охладената плодова смес се изсипва върху охладената подложка, заглажда се и се прибира в хладилника да стегне.
За белият пласт маскарпонето се разбива с миксер с половината (30 г.) пудра захар. В друга купа се разбива сметаната с останалата пудра захар на пухкав крем и се прибавя на порции към маскарпонето като се бърка ръчно. Желатинът се стапя на водна баня, охлажда се и се прибавя към белия крем. Разбърква се. Прасковата се реже на кубчета без да се бели и се прибавя към сместа. Накрая се добавя есенцията амарето и всичко се разбърква добре. Кремът се сипва върху плодовият слой, заглажда се



и се слага в хладилника, за да стегне напълно. 
С помощта на мокър нож се отделя сладкиша от стените на ринга и се прехвърля в подходяща чиния.
Нектарините за украсата се измиват и без да се белят се режат на тънки резенчета. Поливат се с лимонов сок, за да не потъмнеят. Подреждат се върху тортата във формата на цвете. Тук-там се поставят плодчета черна боровинка.
Желатинът се стапя на водна баня и към него се добавя захарта. Разбърква се и след като захарта се разтопи се прибавя плодовият сок. С тази смес се глазират прасковите. Тортата се охлажда добре преди сервиране.










Няма коментари:

Публикуване на коментар

Гарнитура от задушени зеленчуци Продукти:   200 г. листа кейл (зелени и лилави) 1 глава жълт лук  1 глава червен лук 4 скилидки ...