петък, 7 август 2015 г.

Запечени патладжанени кули

       с домати и моцарела


















Продукти за 6 броя:


2 патладжана
1 голям, 1 среден по големина и 1 малък домат
2 топки Моцарела по 125 г.
60-80 мл. олио
5-6 скилидки чесън, нарязани на филийки
сол на вкус
 1 ч. л. сух риган
50-60 г. кашкавал за поръсване

12 клечки за зъби  или 6 броя бамбукови шишчета, счупени на 2 равни части. 



Патладжаните се нарязват на филии с дебелина 1,5-2 см.
Ако е нужно се посоляват и се оставят 30 минути във вода, за да се отдели горчивият сок. Подсушават се



и се подреждат в тава, покрита с хартия за печене.




Поливат се с мазнината и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто,



като се обръщат от време на време. Ако е нужно се добавя още олио.
Готовите патладжанени кръгчета се оставят леко да се охладят. 
Доматите се нарязват на шайби с дебелина 1-1,5 см,
моцарелата - на 12 кръгчета, а чесънът на тънки филийки. 
В чиния се слага голям резен патладжан. Отгоре се поставя голяма шайба домат, 2-3 филийки чесън, риган, сол и резен моцарела. Отново следва патладжан, но със среден размер, домат, чесън, сол, моцарела и накрая малка шайба патладжан и домат.



Така получилата се кула се стабилизира с 2 клечки за зъби или шишчета.



Поставя се в застлана с хартия за печене тавичка. Така се оформят и останалите 5 патладжанени кули. Отгоре се поръсват с настърган кашкавал



и се запичат в предварително загрята на 200 градуса фурна до получаването на златиста коричка.



Преди поднасяне клечките за зъби се отстраняват. Ястието може да се сервира като предястие или като лека вечеря.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...