вторник, 11 август 2015 г.





















Адаптирано от тук 


Продукти:

3 патладжана ~ 800 г.
2 тиквички ~ 500-600 г.
5-6 домата

За доматения сос:

500-600 г. домати (може и от консерва)
1 с. л. доматено пюре
2 глави лук
1 зелена капия
1 червена капия
5-6 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус
100 мл. олио

1/2 връзка магданоз за поръсване



Патладжанът се реже на шайби с дебелина 4-5 мм.. Посолява се и се оставя да се отцеди от горчивият сок 20-30 минути. Изплаква се и се подсушава. 
Със същата дебелина се режат кръгчета от тиквичките и доматите.
За доматеният сос лукът се нарязва на ситно. Чесънът се обелва и се нарязва на филийки. Червената и зелената чушка се измиват, почистват се от семките и се режат на малки кубчета. В дълбок тиган се загрява мазнината и в нея се запържват зеленчуците за 5-6 минути.
Доматите се потапят за няколко секунди в гореща вода, след това в студена, обелват се, нарязват се на едри парчета и се пасират. Прибавят се към запържените зеленчуци и сосът се готви на слаб огън 10-15 минути. Накрая се добавят размитото в малко вода доматено пюре, накълцаният магданоз, сухият риган, захарта, сол и черен пипер на вкус.
На дъното на тавата за печене се изсипва сосът и се разстила равномерно.  


Зеленчуците се подреждат изправени като се редуват кръгче патладжан, кръгче тиквичка, кръгче домат и така докато се напълни тавата.



Ястието се посолява и се поръсва със ситно нарязан магданоз. 
Тавата се покрива с хартия за печене и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна 60-70 минути. 30 минути преди изваждането на рататуя от фурната се отстранява хартията за печене и зеленчуците се притискат леко с дървена лъжица, за да се потопят добре в соса. Готовото ястие се изважда от фурната, оставя се да престои 15-20 минути и е готово за сервиране.




 Ястието е вкусно както топло, така и студено.



1 коментар:

  1. Здравейте, а може ли тавата да се покрие с фолио а не с хартия за печене?

    ОтговорИзтриване

Здравословни бисквити от 4 съставки (без брашно и рафинирана захар)   Адаптирано от тук   Продукти за 9 броя:   Калории в 1 брой...