Продукти за форма с диаметър 22-24 см.:
За основата :
250 г. бисквити
100 г. течно краве масло
За крема:
500 г. пресни или замразени горски плодове (малини, къпини, ягоди, боровинки, касис)
400 г. заквасена сметана
200 мл. течна сладкарска сметана
150 г. кристална захар
10 г. ванилена захар
15 г. желатин на д-р Йоткер + 75 мл. студена вода
3 белтъка + 1 щипка сол
За плодовото желе:
500 г. горски плодове
180 - 200 г. захар
10 г. желатин на д-р Йоткер + 50 мл. студена вода
За основата бисквитите се смилат в блендер и се смесват с разтопеното краве масло.
Разбъркват се до получаването на влажни трохи,
които се сипват в застлана с хартия за печене тортена форма и се разстилат добре, за да се получи стабилна основа. Прибира се в хладилника да стегне.
През това време се приготвя кремът.
Белтъците се разбиват със солта на пяна.
Прибавя се захарта и разбиването продължава на водна баня, за да се темперират белтъците.
Двата вида сметана и ванилената захар се разбиват с телена бъркалка.
Прибавят се плодовото пюре и разтопеният на водна баня желатин и сместа се разбърква добре.
Сипват се разбитите белтъци и всичко се разбърква внимателно с шпатула, за да не спаднат белтъците.
Плодовата смес се изсипва върху бисквитената основа, заглажда се
и се оставя в хладилника да стегне.
Боровинките и касисът за плодовото желе се оставят цели, а малините, къпините и ягодите се режат на едри парчета. Поръсват се със захарта и се разбъркват,
докато тя се разтопи.
Добавя се стопеният на водна баня желатин и готовата плодова смес се излива върху крема. Сладкишът се оставя да се охлади за няколко часа, изважда се от формата и се поставя в подходяща тортена чиния.
Десертът е изключително подходящ за горещите летни дни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар