Продукти за форма с диаметър 22 см.:
За бисквитената основа:
250 г. бисквити
100 г. течно краве масло
За шоколадовият пласт:
100 г. натурален шоколад
60 мл. течна сметана President
За какаовият крем:
250 г. маскарпоне
70 г. пудра захар
10 г. натурално какао
5 г. желатин на д-р Йоткер + 25 мл. студена вода
За мохито крема:
500 г. рикота
200 г. пудра захар
1 лайм
листата на 1/2 връзка мента
50 мл. светъл ром
10 г. желатин на д-р Йоткер + 50 мл. студена вода
1 лайм нарязан на полукръгове
За бисквитената основа бисквитите се смилат в блендер и се разбъркват с разтопеното масло до получаването на маслени трохи.
Сипват се в предварително застлана с хартия за печене форма с диаметър 22 см. и се разстилат, като се притискат добре, за да се получи стабилна основа.
Формата се оставя в хладилника да стегне.
За шоколадовият пласт сметаната се сипва в касерола и се кипва. Отдръпва се от котлона и към нея се добавя шоколадът, начупен на парченца.
Разбърква се до получаването на хомогенен лъскав крем.
Сипва се върху охладената основа,
заглажда се и формата се връща отново в хладилника.
За какаовият крем маскарпонето се разбива с пудрата захар и пресятото какао.
В огнеупорна купичка се смесват желатитът и студената вода и се оставя за 5 минути да набъбне. След това се стапя на водна баня без да завира,
охлажда се леко и се добавя към какаовият крем.
Сместа се разбърква до хомогенност, изсипва се върху шоколадовият пласт и се заглажда.
Оставя се на хладно да стегне.
За мохито крема в купа се смесват рикотата, пудрата захар и листенцата мента пасирани предварително със сокът и настърганата кора на лайма и светлият ром.
Разбърква се. Накрая се сипва стопеният на водна баня желатин и кремът се разбърква добре с телена бъркалка.
Лаймът се реже на полукръгове с дебелина 0,5 см.,
които се подреждат по ринга на формата върху стегнатият какаов крем.
Сипва се мохито крема и се заглажда.
Чийзкейкът се оставя да се охлади поне за 4 часа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар