понеделник, 16 май 2016 г.





Продукти за форма с диаметър 22 см.:

 За бисквитената основа:


250 г. бисквити
100 г. течно краве масло

За шоколадовият пласт:


100 г. натурален шоколад
60 мл. течна сметана President

За какаовият крем:


250 г. маскарпоне
70 г. пудра захар
10 г. натурално какао
5 г. желатин на д-р Йоткер + 25 мл. студена вода

За мохито крема:


500 г. рикота
200 г. пудра захар
1 лайм
листата на 1/2 връзка мента
50 мл. светъл ром
10 г. желатин на д-р Йоткер + 50 мл. студена вода

1 лайм нарязан на полукръгове








За бисквитената основа бисквитите се смилат в блендер и се разбъркват с разтопеното масло до получаването на маслени трохи.



Сипват се в предварително застлана с хартия за печене форма с диаметър 22 см. и се разстилат, като се притискат добре, за да се получи стабилна основа.



Формата се оставя в хладилника да стегне. 
За шоколадовият пласт сметаната се сипва в касерола и се кипва. Отдръпва се от котлона и към нея се добавя шоколадът, начупен на парченца.



Разбърква се до получаването на хомогенен лъскав крем.



Сипва се върху охладената основа,



заглажда се и формата се връща отново в хладилника. 
За какаовият крем маскарпонето се разбива с пудрата захар и пресятото какао.



В огнеупорна купичка се смесват желатитът и студената вода и се оставя за 5 минути да набъбне. След това се стапя на водна баня без да завира,



охлажда се леко и се добавя към какаовият крем.



Сместа се разбърква до хомогенност, изсипва се върху шоколадовият пласт и се заглажда.



Оставя се на хладно да стегне. 
За мохито крема в купа се смесват рикотата, пудрата захар и листенцата мента пасирани предварително със сокът и настърганата кора на лайма и светлият ром.






Разбърква се. Накрая се сипва стопеният на водна баня желатин и кремът се разбърква добре с телена бъркалка. 



Лаймът се реже на полукръгове с дебелина 0,5 см.,



които се подреждат по ринга на формата върху стегнатият какаов крем.



Сипва се мохито крема и се заглажда.



Чийзкейкът се оставя да се охлади поне за 4 часа. 
Изважда се в подходяща чиния и се декорира с листенца мента, настъргана кора от лайм и накълцан суров шамфъстък. 









Няма коментари:

Публикуване на коментар