неделя, 8 май 2016 г.





Адаптирано от тук
Продукти:

За бисквитената основа: 

250 г. фино смлени бисквити  
75 г. разтопено краве масло

За  сметановият крем:

400 г. заквасена сметана
175 г. натурално крем сирене Филаделфия
150 г. течна сладкарска сметана

За белият пласт:

2/3 от сметановият крем
100 г. пудра захар
кората и сокът на 1/2 лимон
10 г. ванилена захар
10 г. желатин на д-р Йоткер + 50 мл. студена вода

За боровинковият пласт:

1/3 от сметановият крем
350 г. сладко от боровинки
10 г. желатин на д-р Йоткер + 50 мл. студена вода




















Смлените бисквити се смесват с разтопеното масло


и се разбъркват до получаването на влажни трохи.



Тортена форма с подвижно дъно се застила с хартия за печене и се намаслява. Бисквитената смес се изсипва във формата и се разпределя, като се притиска добре, докато се получи равномерна основа.


Прибира се в хладилник и се оставя да стегне.

За сметановият крем в голяма купа се смесват крем сиренето и заквасената сметана и се разбъркват. 

Течната сладкарска сметана се разбива на твърд сняг и се добавя към сместа с крем сиренето. Сместа се разбъркват до хомогенност. 




За белият пласт в купа се сипват 2/3 от сметановият крем. Добавя се кората и сокът на лимона, пудрата захар и ванилията.


Всичко се разбърква добре. В 50 мл. студена вода се сипва желатинът (10 г.) и се оставя да набъбне.


След това се разтапя на водна баня като не трябва да завира. Охлажда се леко и се прибавя към бялата смес. Разбърква се добре и се сипва върху охладената бисквитена основа. Заглажда се


и се оставя в хладилника за 1 час, за да стегне напълно.

През това време се приготвя боровинковият пласт. В купа се сипва останалата 1/3 от сметановият крем и се смесва с пасираното сладко от боровинки. Сипва се разтопеният на водна баня желатин и всичко се разбърква добре. 




Плодовият пласт се сипва върху белия и се връща в хладилника за няколко часа.
Чийзкейкът се сервира добре охладен.























Няма коментари:

Публикуване на коментар