петък, 20 май 2016 г.

Питка със спанак и сирена


























Адаптирано от тук


Продукти за тава с диаметър 30-32 см.:

200 мл. топла вода
20 г. прясна мая или 7 г. суха
10 г. захар
5 г. сол
около 400 г. брашно
40 мл. олио
40 мл. течно краве масло


За плънката:


80 г. краве сирене
100 г. извара (аз използвам Pilos на Lidl)
125 г. Моцарела
1 яйце + 1 белтък
150-160 г. почистен от дръжките, измит и нарязан на едро
спанак
2 стръка зелен лук
1 стрък пресен чесън
30 мл. олио или зехтин
1 с. л. галета (ако е нужно)

1 жълтък за намазване



















Прави се квас от топлата вода, маята, захарта и 150 г. от брашното и се оставя да шупне.



Добавят се солта, олиото, течното краве масло и останалото брашно и се омесва средно твърдо тесто.



Оставя се да втаса докато удвои обема си. 




В сгорещената мазнина се задушават накълцаният зелен лук, чесънът и нарязаният спанак за 5 - 6 минути, докато се изпари отделилата се течност.



В купа се смесват намачканите с вилица извара и сирене и нарязаната на кубчета моцарела.



Добавят се яйцето и зелената смес и всичко се разбърква добре.



Ако в плънката има течност се добавя 1 с. л. галета.



Тестото се разточва на кора с дебелина 5 - 6 мм. С набрашнена чаша се изрязват кръгове с диаметър 7-8 см.



В центъра на всеки кръг се слага по 1 ч. л. от плънката и ръбовете им се притискат, за да се получи форма на лодка.



Готовите ладии се подреждат една до друга в застлана с хартия за печене тава. 

Питката се оставя да втаса още 20 минути и се намазва с жълтък, предварително разбит с 1 с. л. прясно мляко. 




Пече се на 170 градуса с вентилатор до златисто. 
Охлажда се леко и се сервира.



























2 коментара:

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...