сряда, 15 юни 2016 г.

Чийзкейк с череши, шамфъстък и шоколадова глазура





Продукти за форма с диаметър 22-24 см.


За основата:


200 г. бисквити
50 г. обелен печен шамфъстък
100 г. течно краве масло


За чийзкрема:

250 г. сирене Рикота
250 г. сирене Маскарпоне
60 г. пудра захар
10 г. ванилена захар
100 г. натурален шоколад
150 г. почистени от костилките череши
10 г. желатин + 50 мл. студена вода


За шоколадовата глазура:

200 мл. течна сладкарска сметана
200 г. натурален шоколад
30 г. краве масло










Бисквитите и шамфъстъкът се смилат ситно в блендер. Добавя се течното краве масло



и всичко се разбърква до получаване на маслени трохи.




Тортена форма със свалящ се борд се покрива с хартия за печене, а стените и се намазват с масло. 

Сипват се влажните трохи и се разстилат добре, като се притискат леко, за да се получи стабилна основа.




За чийзкрема сирената се разбъркват добре с пудрата захар и ванилията.
Добавят се нарязаните на четвъртинки череши, нарязаният черен шоколад и разтопеният на водна баня желатин



и всичко се разбърква внимателно с лъжица.



Сместа се сипва върху бисквитената основа, заглажда се



и се оставя в хладилника да стегне. 

За шоколадовата глазура сметаната, шоколадът и маслото се загряват заедно



и се бъркат до получаване на гладък крем.



Оставя се да се охлади за десетина минути и половината от него се сипва върху чийзкрема като се заглажда. Слага се в хладилника докато стегне. Сладкишът се изважда от формата и се прехвърля в подходяща чиния. Останалата част от глазурата се загрява на умерен огън, за да стане течна (без да завира) и да може да облее чийзкейка. Сервира се с чаша ароматно кафе.


Да Ви е сладко!






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...