Чийзкейк с череши, шамфъстък и шоколадова глазура
Продукти за форма с диаметър 22-24 см.
За основата:
200 г. бисквити
50 г. обелен печен шамфъстък
100 г. течно краве масло
За чийзкрема:
250 г. сирене Рикота
250 г. сирене Маскарпоне
60 г. пудра захар
10 г. ванилена захар
100 г. натурален шоколад
150 г. почистени от костилките череши
10 г. желатин + 50 мл. студена вода
За шоколадовата глазура:
200 мл. течна сладкарска сметана
Бисквитите и шамфъстъкът се смилат ситно в блендер. Добавя се течното краве масло
и всичко се разбърква до получаване на маслени трохи.
Тортена форма със свалящ се борд се покрива с хартия за печене, а стените и се намазват с масло.
Сипват се влажните трохи и се разстилат добре, като се притискат леко, за да се получи стабилна основа.
За чийзкрема сирената се разбъркват добре с пудрата захар и ванилията.
Добавят се нарязаните на четвъртинки череши, нарязаният черен шоколад и разтопеният на водна баня желатин
и всичко се разбърква внимателно с лъжица.
Сместа се сипва върху бисквитената основа, заглажда се
и се оставя в хладилника да стегне.
За шоколадовата глазура сметаната, шоколадът и маслото се загряват заедно
и се бъркат до получаване на гладък крем.
Оставя се да се охлади за десетина минути и половината от него се сипва върху чийзкрема като се заглажда. Слага се в хладилника докато стегне. Сладкишът се изважда от формата и се прехвърля в подходяща чиния. Останалата част от глазурата се загрява на умерен огън, за да стане течна (без да завира) и да може да облее чийзкейка. Сервира се с чаша ароматно кафе.
Няма коментари:
Публикуване на коментар