Суши торта
Продукти за 8 порции:
За ориза:
250 г. ориз за суши
375 мл. вода
30 мл. оризов оцет
20 г. захар
5 г. сол
За гарниране:
1 лист от водорасли нори
250 г. прясна или пушена
сьомга (аз използвах пушена)
1 голяма краставица
1 авокадо
20 г. бял сусам
За декориране:
1/2 краставица
30-40 г. черен сусам
50 г. пушено филе от
сьомга
Оризът се измива 5-6
пъти с хладка вода, като се бърка непрекъснато докато водата стане бистра.
Измитият ориз (250 г.) се слага в тенджерка с дъно 18-20 см, залива
се с водата (375 мл.) и се оставя да престои 30 минути. Похлупва се и се
слага на котлона да заври. След това температурата се намалява на минимум и
оризът се вари около 15 минути докато водата се поеме напълно. Оставя се да се
охлади.
През това време се
приготвя сосът, който ще го овкуси.
В касерола се загряват
оризовият оцет, захарта и солта и сместа се вари
докато се разтворят белите кристали. Дръпва се
от котлона и се оставя да се охлади.
Оризът се сипва в плитка
тава, разстила се и се полива със соса. Разбърква се внимателно с шпатула, за
да не се смачкат оризовите зърна.
Овкусеният ориз се
оставя да престои 10-15 минути и е готов за работа.
В подходяща чиния се
слага ринг с диаметър 20 см. и се намазва със зехтин.
От норито се изрязва
кръг с диаметър 20 см. и се поставя на дъното на чинията.
Сипва се 1/2 от оризът
и с мокри ръце се
разстила равномерно. Отгоре се подреждат кръгчета краставица.
Сьомгата се нарязва на
малки парченца и се смесва с белия сусам. Разбърква се и се разпределя върху
краставицата.
Авокадото се обелва и се
реже на тънки резени, които се подреждат върху сьомгата.
Сипва се останалият ориз
и се заглажда добре.
Салатата се декорира с
нарязана на кръгчета краставица, черен сусам и филе от пушена сьомга
и се охлажда 2 часа
преди сервиране.
Изглежда превъзходно!
ОтговорИзтриванеИ платата са много красиви!
Поздравления за презентацията!
От сърце благодаря!
ОтговорИзтриване