понеделник, 20 юни 2016 г.

Суши торта



Продукти за 8 порции:


За ориза:

250 г. ориз за суши
375 мл. вода
30 мл. оризов оцет
20 г. захар
5 г. сол

За гарниране:

1 лист от водорасли нори
250 г. прясна или пушена сьомга (аз използвах пушена)
1 голяма краставица
1 авокадо
20 г. бял сусам

За декориране:

1/2 краставица
30-40 г. черен сусам
50 г. пушено филе от сьомга






















Оризът се измива 5-6 пъти с хладка вода, като се бърка непрекъснато докато водата стане бистра. Измитият ориз (250 г.) се слага в тенджерка с дъно 18-20 см,  залива  се с водата (375 мл.) и се оставя да престои 30 минути. Похлупва се и се слага на котлона да заври. След това температурата се намалява на минимум и оризът се вари около 15 минути докато водата се поеме напълно. Оставя се да се охлади.



През това време се приготвя сосът, който ще го овкуси.

В касерола се загряват оризовият оцет, захарта и солта и сместа се вари


докато се разтворят белите кристали. Дръпва се от котлона и се оставя да се охлади. 
Оризът се сипва в плитка тава, разстила се и се полива със соса. Разбърква се внимателно с шпатула, за да не се смачкат оризовите зърна. 
Овкусеният ориз се оставя да престои 10-15 минути и е готов за работа. 

В подходяща чиния се слага ринг с диаметър 20 см. и се намазва със зехтин.



От норито се изрязва кръг с диаметър 20 см. и се поставя на дъното на чинията. 



Сипва се 1/2 от оризът


и с мокри ръце се разстила равномерно. Отгоре се подреждат кръгчета краставица.


Сьомгата се нарязва на малки парченца и се смесва с белия сусам. Разбърква се и се разпределя върху краставицата.



Авокадото се обелва и се реже на тънки резени, които се подреждат върху сьомгата. 



Сипва се останалият ориз и се заглажда добре.


Салатата се декорира с нарязана на кръгчета краставица, черен сусам и филе от пушена сьомга



и се охлажда 2 часа преди сервиране. 


















2 коментара:

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...