Мраморен кекс с шоколадова глазура
Продукти:
За кексовото тесто:
4 яйца
220 г. захар
1 щипка сол
240 мл. прясно мляко
100 мл. олио
230 г. брашно
10 г. бакпулвер
20 г. натурално какао на прах
10 г. ванилена захар
За шоколадовата глазура:
60 мл. прясно мляко
60 г. натурален шоколад
5 г. натурално какао на прах
Яйцата и захарта
В купа се пресяват брашното, бакпулвера и солта
Кексовото тесто се разпределя в две купи по равно, като към едната се добавя пресятото какао
Кръгла форма за кекс с отвор се намазва с масло и се поръсва с брашно. На дъното се сипват 5-6 с. л. от бялата смес
Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор около 30 минути до готовност. След като кексът се охлади се обръща в подходяща чиния.
За глазурата прясното мляко се кипва и се дръпва от котлона. Добавят се какаото и начупеният на парченца черен шоколад и сместа се бърка до получаването на лъскав крем. Глазурата се сипва с лъжица върху добре охладеният кекс като се оставя небрежно да се разтече върху повърхността му.
Поднася се с чаша ароматно кафе.
Няма коментари:
Публикуване на коментар