четвъртък, 2 юни 2016 г.

Мраморен кекс с шоколадова глазура



























Адаптирано от тук:

Продукти:


За  кексовото тесто:


4 яйца
220 г. захар
1 щипка сол
240 мл. прясно мляко
100 мл. олио
230 г. брашно
10 г. бакпулвер
20 г. натурално какао на прах
10 г. ванилена захар

За шоколадовата глазура:


60 мл. прясно мляко
60 г. натурален шоколад
5 г. натурално какао на прах




Яйцата и захарта


се разбиват с бъркалка до получаване на лека и кремообразна смес.


Добавя се прясното мляко, олиото и ванилията


и сместа се разбива до пълното разтваряне на захарта. 
В купа се пресяват брашното, бакпулвера и солта


и сухата смес се добавя на порции към мократа като бъркането продължава до получаването на еднородна смес. 
Кексовото тесто се разпределя в две купи по равно, като към едната се добавя пресятото какао


и се разбърква до хомогенизиране. 
Кръгла форма за кекс с отвор се намазва с масло и се поръсва с брашно. На дъното се сипват 5-6 с. л. от бялата смес


след тода 5-6 с. л. от кафявата смес


и така пластовете се редуват





докато свършат двете смеси. 

Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор около 30 минути до готовност. След като кексът се охлади се обръща в подходяща чиния. 
За глазурата прясното мляко се кипва и се дръпва от котлона. Добавят се какаото и начупеният на парченца черен шоколад и сместа се бърка до получаването на лъскав крем. Глазурата се сипва с лъжица върху добре охладеният кекс като се оставя небрежно да се разтече върху повърхността му. 
Поднася се с чаша ароматно кафе.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...