събота, 6 август 2016 г.













































Продукти за 12 броя:


За тестото:


180 мл. топло прясно мляко
1 пакетче суха мая ~ 7 г.
1 белтък
10 г. захар
5 г. сол
60 г. течно краве масло
400 г. пресято брашно
50 г. пшеничен грис

За плънката:


50 г. меко краве масло
100 г. краве сирене
100 г. извара

За намазване:


1 жълтък
1 с. л. прясно мляко



От млякото, маята, захарта и 150 г. от брашното се прави квас, който се оставя да шупне. Добавят се течното масло, белтъка, солта, пшеничният грис и останалото брашно. Oмесва се меко тесто, което се оставя да втаса в предварително подгрята на 50 градуса фурна около 20 минути, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разточва на правоъгълна кора



и се намазва със смес от натрошеното сирене, изварата и мекото масло.



Тестото се сгъва първо от дясно, като се покриват 2/3 от правоъгълника



и след това от ляво, за да се покрие останалата 1/3 от тестото. Така получилият се по-малък правоъгълник се разточва внимателно с точилката,



за да полепне по добре плънката към тестото. 
От тясната страна на тестото се изрязват 12 тънки ивици. 



Всяка лента се усуква



и се завързва на възелче, както е показано на снимките.







Така оформени, "възелчетата" се подреждат в покрита с хартия за печене тава и се намазват с разбитият с прясното мляко жълтък. 




Слагат се в студена фурна, която след това се загрява на 180 градуса без вентилатор и се пекат 20-25 минути до получаване на приятен златист загар.






























Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...