неделя, 21 август 2016 г.





Продукти за 4-6 порции:


За картофеното пюре:

800 г. обелени и нарязани на кубчета картофи
100 мл. прясно мляко
40 г. краве масло
сол
черен пипер 
индийско орехче


1 яйце
70 г. сирене Чедър
3 стръка зелен лук, нарязан на ситно
сол и черен пипер на вкус
80 г. брашно

олио за намазмане на тавата
галета за поръсване на тавата

50 г. сирене Чедър за поръсване



Заквасена сметана и пера зелен лук за гарниране





Нарязаните картофи се сваряват за 20 минути във вряща подсолена вода, отцеждат се


и се намачкват с преса за картофи или с вилица. Прясното мляко се загрява до кипване и в него се разтопява кравето масло.


Горещото мляко се добавя към картофите, подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче на вкус и се разбърква. 



Към готовото картофено пюре се добавят яйцето, настърганото сирене Чедър, накълцаният на ситно зелен лук, пресятото брашно, сол и черен пипер на вкус


и всичко се разбърква добре.
Керамична форма за печене с размери 25 х 18 см. се намазва с мазнина и се поръсва с галета.


Картофената смес се изсипва в нея, заглажда се и се поръсва


с настъргано сирене Чедър.


Ястието се пече в предварително подгрята на 200 градуса фурна около 20-25 минути до получаване на апетитен златист загар.



Готовото ястие се оставя да се охлади за 30-40 минути, 
след което се реже на парчета и се сервира гарнирано със заквасена сметана и нарязани на ситно пера зелен лук.



Няма коментари:

Публикуване на коментар