сряда, 24 август 2016 г.

Продукти за 4 порции:


2 бр. патладжани ~ 700 г.
350 г. домати
3 стръка целина
250 г. капия
100 г. зелени маслини без костилка (при мен черни)
250 г. кромид лук
3 скилидки чесън
30 г. мариновани каперси
20-30 г. кедрови ядки (аз нямах)
50 мл. ябълков оцет
10 г. захар
сол и черен пипер на вкус
5-6 листенца пресен босилек (1/4 ч. л. сух)
10 листенца пресен риган (1/4 ч. л. сух)
50-60 мл. зехтин (олио)






Лукът и чесънът се режат на ситно.
Капията, обелените домати и патладжанът се режат на малки кубчета. Зелените подправки се накълцват на ситно. 
В 1/2 от мазнината се запържват лукът и чесънът. Добавят се пиперът, зелените подправки, доматите, маслините и каперсите



и всичко се оставя да къкри 10-15 минути на умерен огън.
В друг съд се сипва останалата мазнина и в нея се запържва патладжатът около 10 минути.



( Патладжанът може да се разстеле върху тава, покрита с хартия за печене,  да се полее с мазнината и да се изпече във фурната).
Готовият патладжан се смесва със зеленчуковата смес



и ястието се готви още 10 минути.

Накрая се добавя захарта и оцета.


 

Подправя се със сол и черен пипер на вкус, разбърква се и се оставя на изключеният котлон около 30 минути.

Сервира се със стръкче босилек.


























Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...