сряда, 19 юли 2017 г.




Продукти за форма с диаметър 23-24 см.:


За блата:

6 яйца размер М
180 г. захар
180 г. брашно
5 г. бакпулвер
1 с. л. настъргана лимонова кора

За крема:

500 г. качествено италианско маскарпоне
400 мл. течна сладкарска сметана
150 г. пудра захар
2 пакетчета ванилия

За сиропа и за между слоевете:

300 г. конфитюр от черни боровинки с поне 80% плодово съдържание

За сиропа:

50 мл. вода
50 г. захар

За декориране:

150 г. пресни сини боровинки
80-100 г. натурален шоколад



За блата яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Сместа трябва да утрои обема си и да стане гъста и пухкава. 



Брашното се пресява с бакпулвера и се разбърква с настърганата лимонова кора. Добавя се на порции към яйчената смес, 



като се бърка внимателно с шпатула, за да не спадне. 



Готовото тесто се сипва в тортена форма с висок борд, предварително застлана с хартия за печене и старателно намазана с масло.
Пече се в предварително нагрята на 170 градуса фурна до готовност. 



Готовият блат се охлажда добре и се разрязва хоризонтално на три равни части.
За крема маскарпонето се разбърква с пудрата захар и ванилията. Добавя се разбитата на твърд сняг сметана и сместа се разбърква добре с миксер. Готовият крем се прибира в хладилник. 1/3 от него се оставя за измазване на тортата отгоре и отстрани.
За сиропа водата и захарта се смесват в касерола и се варят 5-6 минути.
Сладкото от боровинки се сипва в друга касерола и се кипва, за да стане течно. Прецежда се през цедка, 



като течната част се сипва към горещият сироп и се разбърква.
Плодовете от конфитюра се разстилат в чиния и се оставят да се охладят.

Сглобяване на тортата:

В подходяща чиния се поставя висок ринг с диаметър 23-24 см. 
Слага се първият блат и се сиропира с 1/3 от горещият сироп. 



Отгоре се намазва с част от крема. 



Слага се вторият блат. Сиропира се и се намазва с крем. Върху кремът се разпределят плодовете от конфитюра. 



Следва третият блат, който се сиропира с останалия сироп.



Тортата се измазва с отделеният крем и се декорира със сини боровинки и нарязан на ивици черен шоколад.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...