Продукти за форма с
диаметър 23-24 см.:
За блата:
6
яйца размер М
180
г. захар
180
г. брашно
5
г. бакпулвер
1
с. л. настъргана лимонова кора
За крема:
500
г. качествено италианско маскарпоне
400
мл. течна сладкарска сметана
150
г. пудра захар
2
пакетчета ванилия
За сиропа и за между
слоевете:
300
г. конфитюр от черни боровинки с поне 80% плодово съдържание
За сиропа:
50
мл. вода
50
г. захар
За декориране:
150
г. пресни сини боровинки
80-100
г. натурален шоколад
За блата
яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Сместа трябва да утрои обема си и
да стане гъста и пухкава.
Брашното се пресява с бакпулвера и се разбърква с
настърганата лимонова кора. Добавя се на порции към яйчената смес,
като се бърка внимателно с шпатула, за да не спадне.
като се бърка внимателно с шпатула, за да не спадне.
Готовото
тесто се сипва в тортена форма с висок борд, предварително застлана с хартия за
печене и старателно намазана с масло.
Пече се в
предварително нагрята на 170 градуса фурна до готовност.
Готовият блат се охлажда добре и се разрязва хоризонтално на три равни части.
Готовият блат се охлажда добре и се разрязва хоризонтално на три равни части.
За крема
маскарпонето се разбърква с пудрата захар и ванилията. Добавя се разбитата на
твърд сняг сметана и сместа се разбърква
добре с миксер. Готовият крем се прибира в хладилник. 1/3 от него се оставя за
измазване на тортата отгоре и отстрани.
За сиропа
водата и захарта се смесват в касерола и се варят 5-6 минути.
Сладкото от
боровинки се сипва в друга касерола и се кипва, за да стане течно. Прецежда се
през цедка,
като течната част се сипва към горещият сироп и се разбърква.
като течната част се сипва към горещият сироп и се разбърква.
Плодовете от
конфитюра се разстилат в чиния и се оставят да се охладят.
Сглобяване на тортата:
В подходяща
чиния се поставя висок ринг с диаметър 23-24 см.
Слага се първият
блат и се сиропира с 1/3 от горещият сироп.
Отгоре се намазва с част от крема.
Слага се вторият блат. Сиропира се и се намазва с крем. Върху кремът се разпределят плодовете от конфитюра.
Следва третият блат, който се сиропира с останалия сироп.
Отгоре се намазва с част от крема.
Слага се вторият блат. Сиропира се и се намазва с крем. Върху кремът се разпределят плодовете от конфитюра.
Следва третият блат, който се сиропира с останалия сироп.
Тортата се измазва
с отделеният крем и се декорира със сини боровинки и нарязан на ивици черен
шоколад.
Няма коментари:
Публикуване на коментар